Vojaci z Čadu sa zapojili do bojov proti islamistom v Nigérii

Čadskí vojaci vstúpili na územie Nigérie, kde sa zapojili do bojov proti islamistom zo sekty Boko Haram. Obrnené autá aj pechota dorazili na severovýchod krajiny cez most z Kamerunu. Čadská armáda pritom už skôr pozície radikálov bombardovala.

03.02.2015 16:45
Boko Haram, Francúzsko, Paríž, transparent Foto: ,
Parížania volajú po zastavení islamistov z Boko Haram.
debata

Oveľa väčšie zapojenie armády z ďalšej africkej krajiny naznačuje, že konflikt s Boko Haram začína mať regionálny rozmer, poznamenal server televíznej stanice BBC.

Podľa nigérijského armádneho hovorcu sa teraz najtvrdšie boje odohrávajú pri meste Gamboru, ktoré už niekoľko mesiacov držia práve radikáli. Agentúra Reuters s odvolaním sa na čadské armádne zdroje uviedla, že vojaci z Čadu v utorok do Gamboru vstúpili. „Boje pokračujú,“ dodal tento zdroj. Krajina vraj zapojila do bitky s islamistami 2 500 vojakov.

Islamisti z Boko Haram bojujú od roku 2009 proti centrálnej nigérijskej vláde a požadujú zriadenie kalifátu, ktorý bude spravovaný podľa zásad islamského práva šaría. Zahŕňať by mal časti Nigérie, Nigeru, Čadu a Kamerunu. Vlani spáchala táto organizácia asi 100 teroristických útokov, pri ktorých zomrelo až 3-tisíc ľudí.

Pri násilnostiach pripisovaných Boko Haram za päť rokov prišlo o život už okolo 13-tisíc ľudí a podľa štatistík OSN kvôli nim muselo opustiť svoje domovy asi 1,5 milióna občanov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #Boko Haram #islamisti #Nigéra