Najlepšie 'vynáša' zostrelenie lietadla

Nespokojnosť účastníkov tzv. protiteroristickej operácie na ukrajinskom východnom fronte rastie.

04.02.2015 08:35
Debaľcevo, Ukrajina Foto:
Obyvateľov strategického mesta Debaľcevo prevážajú autobusmi do relatívne bezpečného neďalekého Artemivska.
debata (132)

Nie je to len kritika v súvislosti s osudom napríklad dobrovoľných práporov, ako to bolo v prípade Ajdaru, ale horúcou témou je výzbroj a výstroj nielen práporov, ale hlavne armády. A v neposlednom rade aj vyplácanie žoldu.

Ako pripomína ukrajinský portál Korrespondent, ešte na začiatku operácie v Donbase, keď proti povstalcom vysielal Kyjev iba dobrovoľníkov, sľúbil prezident Petro Porošenko 1 000 hrivien (viac ako 54 eur) za každý deň. Odmena je určená konkrétne priamym účastníkom bojov s povstalcami. Od prvého februára sa podľa Porošenka rovnaká odmena vzťahuje aj na vojakov. „Nebojujú za peniaze, ale to neznamená, že vláda a celá spoločnosť nie sú povinné ich odmeniť,“ povedal prezident. Ako sa však ukazuje, odmeny radových vojakov končia v trasovisku korupcie časti velenia. V snahe upokojiť situáciu kabinet napokon opäť rozhodol.

„Premiér Arsenij Jaceňuk na základe schváleného rozhodnutia kabinetu už prikázal vyplácať finančnú odmenu po novom, a hlavne oveľa vyššiu,“ konštatuje Korrespondent. Zároveň vyjadril obavu, či sa peniaze nakoniec dostanú k radovým vojakom v čase, keď korupcia pri ich vyplácaní stále existuje a „mechanizmus vyplácania stále neexistuje“. Pritom vláda rozhodla aj o odmene za zničenie nepriateľskej techniky.

„Nie je pritom rozdiel medzi generálom a vojakom,“ vyhlásil na adresu odmien Jaceňuk. Podľa portálu Korrespondent je podľa najnovšieho rozhodnutia kabinetu finančne „najvýhodnejšie“ zostreliť nepriateľské bojové lietadlo. Úspešnému strelcovi to „vynesie“ sumu rovnajúcu sa sto minimálnym platom – 121-tisíc hrivien (viac ako 6 500 eur). Za zničenie raketového systému nepriateľa je zase odmena približne o polovicu menšia.

"Ak brigáda úspešne splní bojovú úlohu, tak dostane navyše 365 000 hrivien (viac ako 19¤790 eur), pluk – 243 000 (asi 13 000), prápor – 121¤000 (viac ako 6 500) a rota – 60 000 (necelých 3¤255),“ informoval premiér Jaceňuk.

Na konkrétnom systéme prerozdeľovania odmien sa podľa Sergeja Galuška z ministerstva obrany už pracuje. Zároveň potvrdil, že v rozpočte armády sú peniaze na vyplatenie všetkých odmien. Napriek tomu ešte v čerstvej pamäti je škandál s udeľovaním štatútu priameho účastníka bojov na východe Ukrajiny. Viacerí politici vrátane poslancov či ministerských úradníkov ho získali za to, že boli napríklad v Donbase na služobnej ceste. Na druhej strane skutočným účastníkom bojov sa to zatiaľ darí len veľmi ťažko. Podľa generálneho štábu armády spomínaný štatút získalo doteraz 6 912 vojakov.

"Najznámejším je prípad, keď poslanci snemovne prinútili námestníka ministra regionálneho rozvoja Dmitrija Usaenka napísať žiadosť, podľa ktorej sa vzdal získaného štatútu, ktorý umožňuje vyhnúť sa nielen lustrácii vysokých úradníkov, ale aj poberať finančnú podporu a rôzne úľavy. Napríklad lieky na recept zadarmo, rovnako ako aj liečenie, 75-percentnú zľavu pri platbe za nájomné, zadarmo dopravu po celej republike. V neposlednom rade držiteľa štatútu nemožno prepustiť z práce, aj keď jeho organizácia prepúšťa vo veľkom.

Túžba po spomínaných výhodách napokon stála Usaenka kreslo a prípadom sa už zaoberá ministerstvo vnútra. Aj z prezidentskej kancelárie z rovnakého dôvodu „vypoklonkovali“ dvoch ľudí.

Koľko za zničenie

vozidla – 12 000 hrivien (asi 651 eur) dela – 30 000 (viac ako 1 600 eur) bojového vozidla pechoty – 42 000 (necelých 2 280 eur) tanku – 48 000 (asi 2 600 eur) raketového komplexu – 54 000 (takmer 3 000 eur) lietadla – 121 000 (viac ako 6 500 eur) ZDROJ: KORRESPONDENT.NET

Dianie súvisiace s Ukrajinou

  • Podľa najnovšej bilancie OSN v konflikte na Ukrajine zahynulo od jeho vypuknutia v apríli 2014 už viac ako 5 350 ľudí.
  • Ukrajinskí povstalci v utorok oznámili zostrelenie ukrajinského lietadla Su-25 nad dedinou Irmino. Pilot sa katapultoval.
  • Občania RF od 1. marca budú môcť cestovať na Ukrajinu len s pasom a nie ako doteraz na základe preukazu totožnosti. Obmedzenie sa týka aj tzv. malého pohraničného styku. V utorok o tom rozhodla vláda v Kyjeve. Moskva reagovala možným zavedeným víz pre Ukrajincov.
  • Ukrajinská armáda sa včera dohodla s doneckými povstalcami na humanitárnych koridoroch z mesta Debaľcevo, ktoré umožnia evakuovať civilistov z miest bojov. Druhý koridor bude viesť zo susedného mesta Vuhlehirsk.
  • Luhanskí povstalci nebudú organizovať mobilizáciu, ako to avizovali v susednej samozvanej Doneckej republike. Luhanský líder Igor Plotnickij to odôvodnil dostatočne silnou armádou v súčasnosti.

© Autorské práva vyhradené

132 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #kríza na Ukrajine