Atény protestovali proti úsporám, premiér sľubuje koniec opatrení

Asi päť tisícok ľudí sa vo štvrtok zišlo na demonštrácii v Aténach na protest proti úspornej politike, ktorú musí Grécko uplatňovať výmenou za medzinárodný záchranný program, vďaka ktorému spláca vysoké dlhy.

05.02.2015 17:00 , aktualizované: 20:30
Alexis Tsipras, Grécko, Foto: ,
Alexis Tsipras
debata (12)

Manifestanti sa zišli tradične na centrálnom námestí Syntagma pred budovou parlamentu. Pokojná akcia bola v ostrom kontraste s predchádzajúcimi násilnými protestmi. Pred parlamentom nestáli žiadne zátarasy a prítomnosť polície bola minimálna.

Išlo o prvú demonštráciu od nástupu novej vlády do funkcie po predčasných parlamentných voľbách, ktoré sa konali pred viac ako týždňom. Kabinet ovláda ľavicová strana Syriza, ktorá sľúbila uvoľnenie politiky úspor a vyjednanie zmiernenia podmienok splácania dlhov medzinárodným veriteľom.

Štvrtková akcia bola podľa servera gréckeho denníka Ta Nea zvolaná cez internet na podporu novej vlády v jej tvrdom postoji voči Európskej únii pod heslom: „Žiadne vydieranie, teraz dôstojnosť!“

Nový grécky premiér Alexis Tsipras a minister financií Janis Varufakis v posledných dňoch navštívili niekoľko európskych metropol s cieľom presvedčiť partnerov o nutnosti revízie splácania dlhov.

Podľa agentúr sa ale vrátili do vlasti bez hmatateľných výsledkov. Prakticky všade im bolo povedané, že Grécko musí plniť doterajšie záväzky a pokračovať v reformnom úsilí. V ňom chce ale nový kabinet v Aténach naopak poľaviť.

Podľa Tsiprasa rokovania s európskymi predstaviteľmi však neboli zbytočné a krajine sa podarilo nájsť nových spojencov. „Iba týždeň trvalo, kým sme získali priateľov, ktorých sme nezískali za posledných päť rokov krízy,“ uviedol.

Tsipras vo štvrtok v prejave k poslaneckému klubu Syriza vyhlásil, že Grécko a jeho demokratické zriadenie sa nenechá vydierať a že jeho vláda nastolí definitívny koniec „trojky“. Tak je označovaná trojica veriteľských inštitúcií, a síce Medzinárodný menový fond, Európska centrálna banka a Európska komisia.

„Presadíme to, kvôli čomu nás zvolil grécky ľud. Budeme rešpektovať pravidlá EÚ, ale nech oni rešpektujú suverenitu ľudu,“ vyhlásil Tsipras. Smerom k Nemecku potom povedal: „Predložili sme svoje vlastné návrhy. Očakávame teraz návrhy Nemecka. Bohužiaľ sme doteraz nepočuli nič konkrétne.“

Putin pozval gréckeho premiéra Tsiprasa do Ruska

Ruský prezident Vladimir Putin pozval nového predsedu gréckej vlády Alexisa Tsiprasa, aby sa dňa 9. mája v Moskve zúčastnil na oslavách konca druhej svetovej vojny. Oznámili to vo štvrtok Putinov poradca pre zahraničnú politiku Jurij Ušakov a úrad gréckeho premiéra.

Podľa Ušakova, ktorého citovala agentúra TASS, Putin v telefonickom rozhovore Tsiprasovi znova zablahoželal k nedávnemu volebnému víťazstvu a pozval ho na návštevu Ruska „vo vhodnom čase“.

Nová grécka vláda sa minulý týždeň dištancovala od kritiky adresovanej Európskou úniou Moskve kvôli zhoršujúcej sa kríze na Ukrajine. Tsipras začiatkom tohto týždňa však povedal, že silne zadlžené Grécko sa nemieni obrátiť na Rusko so žiadosťou o finančnú pomoc. Vyhlásil tiež, že Atény chcú využiť svoje vzťahy s Moskvou na vybudovanie „potrebného mosta medzi Európou a Ruskom“.

Úrad gréckeho premiéra vo vyhlásení oznámil, že Tsipras s Putinom počas telefonického rozhovoru rokoval o posilnení spolupráce s Ruskom v rôznych oblastiach, vrátane energetiky a ekonomiky.

„Ruský prezident a premiér zdôraznili potrebu podstatného zlepšenia spolupráce medzi Gréckom a Ruskom – krajinami s hlbokým historickým spojením – obzvlášť v ekonomike, energetike, turistike, kultúre a doprave,“ uvádza sa vo vyhlásení úradu gréckeho premiéra. Obaja štátnici tiež rokovali o zabezpečení mieru a stability na Ukrajine.

Grécko sa v máji 2010 ocitlo na pokraji štátneho bankrotu a muselo požiadať Európsku úniu a Medzinárodný menový fond o finančnú pomoc. Dohodlo sa už na dvoch záchranných programoch vo výške 240 miliárd eur. Výmenou za úverovú pomoc musela vláda zaviesť masívne výdavkové škrty, znížiť dôchodky a mzdy a opakovane zvýšiť dane. To prehĺbilo hospodársku recesiu, zvýšilo nezamestnanosť a zhoršilo životnú úroveň obyvateľov.

Snahou novej gréckej vlády je vyrokovať u zahraničných veriteľov výhodnejšie podmienky splácania dlhu. Rokovania sa však preťahujú a veriteľom sa grécke návrhy príliš nepozdávajú.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #EÚ #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #Alexis Tsipras