Putin je postihnutý formou autizmu, tvrdí štúdia Pentagonu

Ruský prezident Vladimir Putin je možno postihnutý takzvaným Aspergerovým syndrómom, čo je forma autizmu, ktorá ho núti zachovávať "maximálnu kontrolu" nad prekonávaním krízových situácií. To sa potom odráža na jeho správaní a rozhodovaní.

06.02.2015 11:10
Putin hostí Alberta Foto:
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (227)

Tvrdí to správa, ktorú už v roku 2008 vypracoval Pentagon, ale ktorá sa až teraz dostala na verejnosť.

Správa zároveň pripúšťa, že hypotézu o Putinovom postihnutí nemožno potvrdiť bez tomografického vyšetrenia mozgu ruského prezidenta.

Armádni experti na základe Putinových výrazov, mimiky a reči tela dospeli k záveru, že vývoj Putinovho nervového systému mohol byť v detstve narušený. Pôsobí tak dojmom istej fyzickej nevyváženosti, ako sa aj cíti nesvoj vo vzťahoch s inými ľuďmi.

„Tieto vážne problémy v správaní neurológovia označili za Aspergerov syndróm, čo je forma autizmu, ktorá postihuje procesy všetkých Putinových rozhodovaní,“ tvrdí autorka správy Brenda Connorsová z vojenskej školy námornej pechoty.

Dôležitosť správy, ktorú zverejnil americký denník USA Today, však Pentagon bagatelizuje. Tvrdí, že dokument sa nikdy nedostal na stôl ministra obrany ani iných vysokopostavených činiteľov.

Vladimir Putin Foto: SITA/AP
Vladimir Putin Vladimir Putin

Avšak podľa správy môže byť Putinov uprený pohľad známkou neurologickej poruchy a neschopnosti čeliť vonkajším podnetom. Ruský vodca takisto vykazuje istú „precitlivenosť“, „silnú závislosť na boji“, „chladné reakcie“ alebo pôsobí „vystrašeným dojmom“, namiesto prispôsobeného sociálneho správania.

Aspergerov syndróm patrí podľa internetovej encyklopédie Wikipedia medzi poruchy autistického spektra. Vyznačuje sa predovšetkým ťažkosťami v komunikácii a sociálnom správaní, ktoré sú v rozpore s celkovo dobrým intelektom (u niektorých jedincov môže byť aj veľmi nadpriemerný) a rečovými schopnosťami (pasívna slovná zásoba býva bohatá, vývoj reči nie je oneskorený). Ide o celoživotný handicap.

Putinovo zdravie sa v minulosti dostalo na pretras už viackrát. Naposledy vlani v októbri hovorca Kremľa dementoval špekulácie amerického bulváru o údajnej rakovine miechy ruského prezidenta a uistil, že šíritelia špekulácií sa nedočkajú. „Nech im odpadne jazyk,“ poznamenal Dmitrij Peskov na adresu denníka New York Post, ktorý dal Putinovi tri roky života.

227 debata chyba
Viac na túto tému: #Pentagon #Vladimir Putin #Aspergerov syndróm #autizmus