Poslanci USA presadzujú nové sankcie proti KĽDR

Americkí poslanci predstavili vo štvrtok legislatívu na rozšírenie sankcií proti KĽDR, ktorá zavádza prísnejšie tresty pre zahraničné spoločnosti obchodujúce s Pchjongjangom.

06.02.2015 11:55
debata (5)

Toto opatrenie by mohlo mať dopad predovšetkým na čínske firmy, keďže izolovaná Severná Kórea obchoduje prevažne s Čínou, ktorá v roku 2013 stála za 90 percentami exportu krajiny.

Návrh zákona odráža obavy Kongresu týkajúce sa minuloročného kybernetického útoku na Sony Pictures, z ktorého Washington viní Pchjongjang, ako aj neschopnosť medzinárodného spoločenstva obmedziť jadrový program krajiny.

Umožnil by americkým úradom zmraziť majetky v USA tým, u ktorých zistia priame väzby na ilegálne aktivity Severnej Kórey, ako je jej jadrový program, ako aj tým, ktorí obchodujú s KĽDR.

Zasiahnuté by boli aj banky spolupracujúce s Pchjongjangom na jadrovom programe, zneužívaní ľudských práv či praní špinavých peňazí, ako aj ľudia podieľajúci sa na kybernetických útokoch. Predpokladá sa, že opatrenia budú mať silnú podporu oboch komôr parlamentu. KĽDR je už terčom prísnych sankcií zo strany USA ako aj Európskej únie pre jej zbrojný program a jadrové testy.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #sanckie