Brazílska polícia zastrelila 13 mužov, plánovali prepad banky

Brazílska polícia zastrelila 13 mužov, ktorí plánovali prepadnutie banky v meste Salvador na severovýchode krajiny.

07.02.2015 09:41
debata (9)

O incidente, ktorý sa odohral v piatok, v sobotu informovala agentúra AFP.

„Skupina tridsiatich mužov plánovala vylúpenie banky a začala strieľať, keď sa k nim priblížila polícia, ktorá dostala tip od informátora,“ uviedlo velenie vojenskej polície štátu Bahia. Traja podozriví a jeden policajt pri prestrelke utrpeli zranenia. Polícia potom zabavila nespresnený počet zbraní veľkého kalibru a drogy.

Brazílska polícia je opakovane pod paľbou kritiky za to, že v snahe dostať pod kontrolu násilnú kriminalitu v krajine používa neprimerane tvrdé prostriedky. Podľa bojovníka za ľudské práva Rafaela Custodia má brazílska polícia „bojovnícku mentalitu“.

„Policajtom sa tlieska, keď prinesú mŕtve telá,“ dodal Custodio, právnik skupiny ochrancov ľudských práv Conecta. Podľa jeho slov je potrebné zaviesť rozsiahle reformy, aby polícia prestala s brazílskymi občanmi jednať ako s „potenciálnymi nepriateľmi“.

V roku 2013 brazílska polícia zabila priemerne šesť ľudí denne. V rokoch 2009 až 2013 má podľa dostupných štatistík brazílska polícia na svedomí viac ako 11 000 mŕtvych – rovnaký počet, ako zabila polícia v USA za posledných tridsať rokov.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #polícia #prepad banky #streľba #lúpežné prepadnutie