Putin vystupuje voči Ukrajine ako diktátor, hovorí britský minister

Britský minister zahraničia Philip Hammond obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina, že sa vo vzťahu k Ukrajine správa ako diktátor.

08.02.2015 14:48
Rusko, Vladimir Putin, prezident Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (331)

Televíznu stanicu Sky News zároveň povedal, že Kyjev na bojovom poli nemôže poraziť ruskú armádu.

„Ukrajinci nemôžu poraziť ruskú armádu, to nie je praktický návrh. Musí sa nájsť politické riešenie,“ vyhlásil šéf britskej diplomacie v televíznom interview.

„Tento človek (Putin) poslal v dvadsiatom prvom storočí jednotky cez medzinárodné hranice a obsadil územie v inej krajine, čím jednal ako nejaký diktátor z dvadsiateho storočia,“ povedal tiež Hammond.

Západ a Kyjev opakovane Moskvu obviňujú, že proruským separatistom výdatne vojensky pomáha a posiela im zbrane aj vojakov. Kremeľ to ale vytrvalo popiera.

Hammond okrem iného povedal, že Británia nemá v úmysle poskytnúť ukrajinskej armáde zbrane, ako to žiada Kyjev a niektoré západné metropoly, avšak dôrazne podporuje rozšírenie ekonomických sankcií Európskej únie voči Rusku.

Proti dodávkam zbraní Ukrajine sú aj nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident François Hollande, ktorí sa teraz snažia dosiahnuť ukončenie konfliktu na východe Ukrajiny pomocou svojho nového mierového plánu.

331 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #kríza na Ukrajine