Iracké sily chystajú pozemnú ofenzívu proti islamistom

Iracké sily v najbližších týždňoch podniknú pozemnú ofenzívu proti Islamskému štátu (IS). Podľa agentúry AFP to v nedeľu v jordánskom Ammáne vyhlásil americký koordinátor medzinárodnej koalície proti IS John Allen. Koalícia má operácii poskytnúť vojenskú podporu.

09.02.2015 07:27 , aktualizované: 09:05
Barack Obama, generál John Allen, National... Foto: ,
Generál John Allen na snímke z apríla 2011 reční v Bielom dome po boku prezidenta Baracka Obamu.
debata (4)

„V najbližších týždňoch, keď iracké sily začnú svoju pozemnú kampaň s cieľom získať späť územia v Iraku, poskytne koalícia tejto operácii významnú podporu v podobe palebnej sily,“ citovala Allena jordánska tlačová agentúra Petra.

Islamský štát kontroluje veľké územia v Sýrii a v Iraku. Štáty medzinárodnej koalície sú si vedomé, že samotné koaličné nálety Islamský štát neporazia. Proti tejto organizácii je podľa nich nevyhnutné nasadiť aj pozemné sily, ktoré však teraz tvoria len zvyšky irackej armády a kurdskí a šiítski milicionári.

Bombové útoky zabili najmenej 15 ľudí

Najmenej 15 ľudí prišlo v pondelok o život pri dvoch bombových útokoch v Iraku. Samovražedný útočník sa odpálil na kontrolnom stanovišti na šiítskom predmestí Bagdadu Kadimíja. Zahynulo 13 ľudí a 30 ďalších utrpelo zranenia.

Kadimíja je častým cieľom útokov, keďže na predmestí sa nachádza jeden z najsvätejších chrámov šiítského islamu. V severnej časti Bagdadu zahynuli dvaja ďalší ľudia pri výbuchu nastraženej bomby. K útokom sa zatiaľ nikto neprihlásil.

Séria bombových útokov otriasla Bagdadom aj v sobotu. O život prišlo najmenej 37 ľudí. Napriek pokračujúcim útok iracká vláda minulý týždeň zrušila v hlavnom meste zákaz nočného vychádzania, ktorý platil už od Američanmi vedenej invázie v roku 2003.

Posledných viac ako sedem rokov museli byť obyvatelia doma v čase od polnoci do piatej ráno. Podľa vlády je však metropola v súčasnosti už „dostatočne bezpečná“ a opatrenie v sobotu od polnoci prestalo platiť.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #mŕtvi #šiiti #bombový útok #Islamský štát