Európu trápia prívaly snehu, USA čaká 60 nových centimetrov

Husté sneženie v pondelok komplikuje život ľuďom nielen na Slovensku, ale aj v Rakúsku a v Taliansku. V Rakúsku sneh trápi najmä okolie Viedne a Dolné Rakúsko.

09.02.2015 16:16
počasie, zima, sneh, Massachusetts, USA Foto: ,
Sneh v Massachusetts.
debata (5)

Veľké meškania nabrali niektoré lety na letisku Schwechat blízko metropoly. Podľa meteorológov by však kalamita nemala trvať dlho, pretože už v pondelok popoludní a v utorok sa začne výrazne otepľovať.

V Taliansku prekvapilo zimné počasie obyvateľov na juhu Apeninského polostrova, snežilo dokonca aj na Sicílii. V strednom a južnom Taliansku zostali v pondelok uzavreté desiatky škôl, problémy robí aj silný vietor, kvôli ktorému sa zastavilo mnoho trajektových liniek. Nefunguje napríklad lodné spojenie medzi pevninou a ostrovom Capri.

Severovýchod USA sa pripravuje na ďalších 60 centimetrov sne­hu

Guvernér amerického štátu Massachusetts Charlie Baker nechal v pondelok kvôli blížiacej sa ďalšej snehovej búrke uzavrieť úrady a vyzval podnikateľov, aby umožnili zamestnancom vziať si deň voľna.

Snehová nádielka v Massachusetts. Foto: SITA/AP, Bill Sikes
počasie, zima, sneh, USA, Massachusetts Snehová nádielka v Massachusetts.

Severovýchod USA čaká ďalšiu búrku a nový prídel snehu, ktorého by mohlo do utorkového rána miestneho času napadnúť až 60 centimetrov. V Bostone a okolí budú povolané odpratávacie čaty.

Baker pri minulej, januárovej snehovej búrke zakázal ľuďom vychádzať autami. Tentoraz sa obmedzil len na výzvu, aby sa občania vyhýbali cestám a umožnili ťažkej technike odpratávať sneh.

Pomaly sa približujúci systém prináša do Massachusetts búrku, ktorá je treťou za uplynulých štrnásť dní. Na niektorých miestach by mohla podľa denníka The Boston Globe snehová vrstva dosiahnuť dva metre. Snežiť má potom aj koncom týždňa.

Mike Graham v uliciach zasneženého mesta... Foto: SITA/AP, Bill Sikes
počasie, zima, sneh, Mike Graham v uliciach zasneženého mesta Marlborough v Massachusetts.

„Tentoraz sa neobávame len snehu, ktorý už začal padať, ale tiež dôsledkov toho, že nová búrka prichádza tak skoro za tými predošlými,“ povedal Baker.

Bostonské letisko síce zostane otvorené, ale 70 percent pondelkových letov je zrušených. Školy zostanú zatvorené aj v utorok a do práce nemusia chodiť zamestnanci mestskej správy.

Bostonský starosta Martin Walsh povedal, že mesto už za odpratávanie snehu dalo celý svoj ročný rozpočet 18 miliónov dolárov. Mesto vraj plánuje prísne trvať na tom, aby majitelia domov aj podnikov odpratávali sneh. Tým, ktorí to neurobia, hrozí pokuta 50 dolárov. Mesto už vydalo 1 500 pokutových blokov. „Čistite si svoje chodníky a okolie hydrantov. Nedokážeme sa dostať ku všetkým sami, naozaj potrebujeme pomoc,“ apeloval Walsh na občanov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #počasie #Rakúsko #USA #boston #sneh #snehová kalamita #kalamita