Grécky parlament hlasuje o dôvere novej vláde

Grécky parlament, ktorý vzišiel z januárových predčasných volieb, bude v utorok hlasovať o dôvere koaličnej vláde ľavicovej strany Syriza a nacionalistických Nezávislých Grékov. Spoločne majú obe zoskupenia v 300-člennom zákonodarnom zbore pohodlnú väčšinu 162 poslancov, takže sa predpokladá, že kabinet dôveru o polnoci miestneho času (23:00 SEČ) hladko dostane.

10.02.2015 07:53
Grécko, Alexis Tsipras Foto: ,
Grécky premiér Alexis Tsipras potvrdil, že jeho krajina odmieta predĺženie záchranného programu EÚ.
debata (1)

Nový grécky premiér Alexis Tsipras pri predstavení programového vyhlásenia vlády v nedeľu označil medzinárodný záchranný program pre Grécko za chybu. Na jeho základe Európska komisia, Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond krajine poskytli pôžičky, aby kvôli finančnej kríze nezbankrotovala.

Tsipras tiež potvrdil, že jeho krajina odmieta predĺženie záchranného programu. Vláda by však podľa neho chcela s medzinárodnými veriteľmi do konca februára uzavrieť prechodnú dohodu, ktorá by Grécku umožnila prekonať obdobie potrebné na dohodnutie nových podmienok riešenia štátneho dlhu.

Z krajín eurozóny na čele s Nemeckom už zaznelo, že by Grécko malo záchranný program požadujúci tvrdé úsporné opatrenia predĺžiť a plniť to, k čomu sa v minulosti zaviazalo. Podľa špekulácií gréckych médií sa schyľuje k akémusi kompromisu, ktorý by viacmenej zladil požiadavky oboch strán.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Európska komisia #Európska centrálna banka #Medzinárodný menový fond #Alexis Tsipras