Doneckom opäť otriasol výbuch, na zastávke umierali civilisti

Na východe Ukrajiny napriek snahám o diplomatické riešenie konfliktu medzi prozápadnou vládou v Kyjeve a proruskými separatistami ďalej umierajú vojaci i civilisti.

11.02.2015 10:56
Ukrajina, autobus Foto: ,
Pri ostreľovaní Donecka bola zasiahnutá aj zastávka. Počet obetí zatiaľ nie je jasný, záchranári však potvrdili zatiaľ jedného mŕtveho a deväť zranených, medzi nimi aj ženy.
debata (47)

V Minsku medzitým pokračujú prípravy na vrcholnú schôdzku Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Francúzska, ktorú ukrajinský prezident Petro Porošenko označil za „poslednú šancu“ k prerušeniu bojov.

Ukrajinská armáda oznámila, že v bojoch o dôležitý železničný uzol Debaľcevo v posledných 24 hodinách padlo 19 vojakov, ďalších 78 bolo zranených.

Povstalci naopak ohlásili, že pri ostreľovaní ich hlavnej bašty, Donecka, si ranný zásah autobusovej zastávky vyžiadal životy štyroch civilistov. Tento údaj nie je potvrdený a počet obetí sa podľa agentúry TASS spresňuje. Zdravotníci zatiaľ potvrdili jedného mŕtveho a deväť ranených, vrátane niekoľkých žien.

Pri raňajšom ostreľovaní Donecka dostala... Foto: SITA/AP, Balint Szlanko
Ukrajina, Doneck, autobus Pri raňajšom ostreľovaní Donecka dostala zastávka priamy zásah. Z autobusu zostal len vrak.

„Musíme ubrániť mier a Ukrajinu. Preto pôjdem do Minska, kde budeme žiadať ukončenie vojny, stiahnutie cudzích vojsk a začatie politického dialógu bez cudzích zásahov,“ uviedol Porošenko, ktorý ešte počas minulej noci navštívil východoukrajinský Kramatorsk, kde si utorňajšie povstalecké ostreľovanie podľa ukrajinských úradov vyžiadalo 15 mŕtvych a 63 ranených, vrátane detí.

Separatisti sa medzitým od útoku na Kramatorsk dištancovali. „Neostreľujeme Kramatorsk. My nestrieľame na miesta, v ktorých sa nachádzajú civilisti, na rozdiel od Ukrajiny,“ vyhlásil hovorca povstaleckého ministerstva obrany.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #mierové rokovania #minsk #Ukrajina #separatisti