Kapitán stroskotanej Costy Concordie dostal 16 rokov väzenia

Taliansky súd v stredu poslal na 16 rokov a jeden mesiac do väzenia kapitána Francesca Schettina. Uznal ho za vinného za stroskotanie výletnej lode Costa Concordia pred tromi rokmi. Informovala o tom agentúra ANSA. Nešťastie si v januári 2012 vyžiadalo 32 mŕtvych. Pôvodne kapitánovi hrozilo až 26 rokov väzenia, on sám ale tvrdí, že je nevinný.

11.02.2015 16:45 , aktualizované: 20:23
Costa Concordia, Francesco Schettino, kapitán,... Foto: ,
Francesco Schettino na súde.
debata (1)

Päťdesiatštyriročný Schettino sa v stredu pred súdom naposledy prihovoril a snažil sa ho presvedčiť, že na tragédii nenesie hlavnú vinu. Vraj sa stal obetným baránkom, pretože sa vyšetrovacie orgány rozhodli zhodiť všetku zodpovednosť na neho a „nehľadeli pritom na pravdu“.

„Je ťažké nazývať životom to, čo teraz musím prežívať ja,“ povedal nakoniec kapitán v slzách a dodal, že aj on v osudný deň 12. januára 2012 tiež čiastočne zomrel.

O rozsudku by malo byť jasnejšie v sterdu v 19:00. Sudca sa chystá oznámiť, či verdikt vynesie hneď alebo bude potrebovať na svoje rozhodnutie dlhší čas.

Dvestodeväťdesiat metrov dlhá luxusná loď Costa... Foto: SITA, AP
Luxusná loď Costa Concordia Dvestodeväťdesiat metrov dlhá luxusná loď Costa Concordia nabrala vodu a začala sa nakláňať.

Schettino je v kauze jediným obžalovaným. Pôvodne mali pred súdom stáť aj ďalší lodní dôstojníci, tí sa ale procesu vyhli vďaka tomu, že s prokuratúrou uzavreli dohodu o vine a treste.

Podľa prokuratúry kapitán nepriamo spôsobil smrť 32 ľudí, ktorí nezahynuli kvôli nárazu na útes, ale kvôli „chaosu, prestojom a chybám“ pri následnej evakuácii. Potápajúcu sa loď navyše opustil medzi prvými, hoci ako kapitán mal byť tým posledným, kto z paluby odíde.

Luxusný výletný parník Costa Concordia s viac ako 4 200 ľuďmi na palube stroskotal pri talianskych brehoch v noci 13. januára 2012, keď narazil na plytčinu a čiastočne sa prevrátil. Vrak 290 metrov dlhej lode bol z blízkosti ostrova Giglio po technicky náročnej operácii odtiahnutý až v závere roka 2014. Teraz sa pripravuje zošrotovanie lode v lodeniciach prístavu v Janove.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #sudca #súdny proces #Costa Concordia #kapitan