Ukrajinská pilotka, ktorú väznia v Rusku, asi pôjde pred súd

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vo štvrtok potvrdil, že na summite v Minsku požadoval aj oslobodenie dôstojníčky ukrajinského letectva Nade Savčenkovej, ktorá v Rusku drží už dlhšie ako dva mesiace hladovku na protest proti únosu, uväzneniu a súdeniu za údajné vojnové zločiny.

12.02.2015 15:27
Nadežda Savčenková, Ukrajina, väzenie, Foto: ,
Ukrajinská pilotka Nadežda Savčenková v ruskom väzení.
debata (22)

Podľa obžaloby sa podieľala na zabití ruských novinárov na východe Ukrajiny. Savčenková bola medzitým zvolená za poslankyňu ukrajinského parlamentu.

„Nastolil som otázku oslobodenia Nade Savčenkovej. Povedali mi, že by sa tak malo stať v najbližšej dobe po ukončení lekárskeho vyšetrenia a predbežných záverov vyšetrovania. Žiadal som, aby sa tak stalo bezodkladne, a moju žiadosť podporil francúzsky prezident a nemecká kancelárka. Bol to spoločný postoj,“ povedal Porošenko novinárom.

Nádej Porošenka a ďalších ukrajinských politikov na skoré prepustenie krajanky z moskovskej väznice však zakrátko sklamal Savčenkovej obhajca. Aj advokát Mark Fejgin najprv na Twitteri napísal, že v Minsku sa asi dohodlo prepustenie Savčenkovej: „Bola vraj zapísaná do zoznamu pre výmenu zajatcov.“ Neskôr však spresnil, že „situácia sa vyjasnila, prípad Savčenkovej bude formálne pokračovať a skončí sa procesným spôsobom, hoci nevina Savčenkovej je zrejmá“.

Predseda zahraničného výboru Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, Alexej Puškov medzitým vyhlásil, že neexistuje mechanizmus „automatického oslobodenia“ obvinenej z účasti na vražde a že proti Savčenkovej boli vznesené také vážne obvinenia, že o jej vine či nevine by mal rozhodnúť súd.

Puško nevylúčil, že osud Savčenkovej sa ešte stane „predmetom dodatočných rokovaní“, napríklad ohľadom prístupu medzinárodných pozorovateľov k obvinenej, však „nemožno prinútiť Rusko, aby sa zrieklo krokov, náležiacich právnemu štátu“. Vraj nezostáva nič iné, než dúfať, že „tento problém sa nestane faktorom, ktorý zruší plnenie minských dohôd“.

Naposledy moskovský súd predĺžil Savčenkovej väzbu do 13. mája.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #summit #minsk #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko #Nadežda Savčenková