Argentínska prezidentka je namočená v škandále

Cristina Fernándezová Kirchnerová má vážne opletačky so zákonom. Prezidentka Argentíny by sa mohla ocitnúť pred súdom ako obžalovaná.

16.02.2015 07:31
Cristina Fernándezová Kirchnerová Foto: ,
Argentínska prezidentka Cristina Fernándezová Kirchnerová čelí škandálu. Je podozrivá, že vo vyšetrovaní pomohla zahladiť iránsku stopu súvisiacu s atentátom v Buenos Aires v roku 1994.
debata (8)

Škandál sa spája s vyšetrovaním bombového útoku na židovské centrum v Buenos Aires v júli 1994. Zahynulo vtedy až 85 ľudí. Bol to najstrašnejší teroristický útok v dejinách Argentíny. Vinníkov sa nepodarilo vypátrať. Justičné orgány však v roku 2006 rozhodli o otvorení prípadu. Zložité vyšetrovanie začal viesť prokurátor Alberto Nisman. Pred mesiacom zverejnil šokujúce tvrdenie. Kirchnerovú, ktorá je hlavou štátu od roku 2007, označil za jednu z osôb zo skupiny vysokopostavených predstaviteľov štátu, čo sa snažili očistiť sedem mužov podozrivých z atentátu.

Predpokladá sa, že útok spáchali teroristi z libanonského radikálneho hnutia Hizballáh, ktorých zaplatil Teherán. Podľa Nismana Kirchnerová kryla páchateľov, aby Argentína mohla začať rokovať s Iránom o dodávkach ropy.

Deň pred tým, ako mal Nisman predstaviť v parlamente svoje odhalenia, zomrel za záhadných okolností. Našli ho v jeho byte s prestrelenou hlavou. Bolo to štyri po tom, čo na verejnosť prenikla informácia o podozrení prezidentky. „Vraždu spáchali tajní agenti, ktorí ma chcú diskreditovať,“ reagovala Kirchnerová na smrť prokurátora.

Kauzu prevzal po Nismanovi Gerardo Pollicita. Nový prokurátor preštudoval spis od svojho predchodcu a teraz vzniesol obvinenie proti prezidentke. „Je to snaha o destabilizáciu demokracie,“ reagoval na jeho krok Aníal Fernández, tajomník Kirchnerovej.

O ďalšom postupe rozhodne sudca Daniel Rafecas, ktorý sa vracia z dovolenky v Uruguaji. Ak bude považovať spis za závažný, môže si predvolať prezidentku, aby podala vysvetlenie.

Následne by sa prípad mohol dostať do parlamentu. Kirchnerová má ako hlava štátu trestnoprávnu imunitu, o zrušení ktorej by rozhodovali poslanci. Pred súd by sa dostala, keby s tým súhlasila dvojtretinová väčšina členov parlamentu. Mala by to však ustáť, čo na opačnej strane nič nemení na tom, že je namočená v najväčšom škandále od svojho zvolenia za prezidentku.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Argentína #Cristina Fernándezová Kirchnerová