Egypt podnikol nálety proti Islamskému štátu za zabitie kresťanov

Egyptské letectvo v pondelok ráno v Líbyi bombardovalo pozície radikálov hlásiacich sa k organizácii Islamský štát (IŠ) a podľa veliteľa líbyjského letectva Sakra Džarušího prišlo 40 až 50 radikálov o život.

16.02.2015 08:43 , aktualizované: 10:54
Líbya, Islamský štát Foto:
Snímka z videa ukazuje mužov, ktorí by mali byť egyptskí kresťania v zajatí Islamského štátu kľačiaci pred ozbrojenými mužmi, pozdĺž pláže blízko Tripolisu.
debata (19)

Egypt tak reagoval na vraždu 21 egyptských koptov, ktorej videozáznam bol uverejnený v nedeľu. Prezident Abdal Fattah Sísí povedal, že Egypt si vyhradzuje právo na odvetu.

Konečné slovo v tom, aká bude reakcia, mala mať Rada národnej obrany, ktorá sa zišla už v nedeľu. Sísí poveril vládu, aby poskytla rodinám obetí maximálnu podporu, a nariadil tiež prísne dodržiavanie zákazu ciest do Líbye.

Ministra zahraničia Samiho Šukrího poslal Sísí do New Yorku s pokynom začať rozhovory v OSN a v jej Bezpečnostnej rade s cieľom uplatniť v prípade masakry v Líbyi patričné konvencie OSN. Káhirská univerzita Al-Azhar, ktorá je rešpektovanou moslimskou autoritou, označila zabitie koptov za barbarský čin.

Šukrímu telefonoval jeho americký náprotivok John Kerry. Vyjadril sústrasť a „príšerný teroristický čin“ rozhodne odsúdil. Podľa Kerryho úradu sa obaja ministri dohodli, že zostanú v spojení v čase, keď Egypťania budú pripravovať svoju reakciu. Biely dom k vražde vo vyhlásení oznámil, že „barbarstvo IŠ nepozná hraníc“.

Francúzsky prezident François Hollande sa v telefonickom rozhovore zhodol so Sísím, že situáciou v Líbyi by sa mala zaoberať BR OSN a mala by navrhnúť nové opatrenia.

Premiér Manuel Valls vyzval na účasť v boji proti IŠ všetky blízkovýchodné krajiny a menoval špeciálne Katar a Turecko. V rozhovore s rozhlasom musel reagovať na otázku ku Kataru, ktorý je podozrivý z financovania niektorých radikálnych skupín.

Valls k tomu povedal, že „existujú určité pochybnosti a tie treba vyvrátiť“. „Musíme bojovať v teréne s pomocou svojich lietadiel, ale tú organizáciu, o ktorej hrôzu šíriace násilie vieme, je treba tiež vyčerpať finančne,“ povedal premiér.

Tiež Turecko čelí kritike, pretože údajne uľahčuje pohyb radikálov do Sýrie cez svoje územie.

Militantno-extrémistická skupina Islamský štát v nedeľu zverejnila videozáznam, ktorý zrejme zachytáva popravu 21 egyptských kresťanov na území Líbye, na čo prezidenta Egypta varoval pred odvetou.

Päťminútová nahrávka, ktorú prostredníctvom siete Twitter propagujú podporovatelia IŠ, ukazuje skupinu militantov oblečených v čiernom a zajatcov v oranžových kombinézach na pláži nachádzajúcej sa údajne blízko Tripolisu. Popravovaných označených za „nasledovníkov nepriateľskej egyptskej cirkvi“ nútia kľaknúť si na zem a následne im odrežú hlavy.

Koptská cirkev patrí rovnako ako katolícka a protestantská ku kresťanskej viere. V Egypte žije vôbec najväčšia komunita Koptov na svete, tvorí zhruba desatinu z tamojších 80 miliónov občanov.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Islamský štát