Cirkev vydala podozrivých kňazov do rúk spravodlivosti, civilný súd ich oslobodil

Španielska justícia zastavila stíhanie jedenástich kňazov v prípade sexuálneho zneužívania. Z tohto činu ich obvinil jeden miništrant v Granade na juhu krajiny. Súd svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že činy kňazov sú už premlčané. Len u jedného z obvinených pokračuje v konaní a to preto, že k zneužívaniu dochádzalo opakovane.

17.02.2015 07:44
kňaz, cirkev, zneužívanie Foto:
U jedenástich kňazov z dvanástich španielsky súd zastavil stíhanie v prípade sexuálneho zneužívania. Odôvodnil to tým, že skutok je premlčaný. /Ilustračné foto/
debata

Prípad sa dostal na verejnosť koncom minulého roka, keď sa miništrant obrátil na pápeža Františka s prosbou a otázkou, ako má ďalej postupovať, keď sa stal obeťou sexuálneho zneužívania kňazmi. Pápež mu obratom ihneď odpovedal s tým, že všetko musí nahlásiť vo svojej diecéze. Odtiaľ sa prípad dostal k španielskym civilným úradom.

Miestny súd potom rozhodol, že bude stíhať len jedného kňaza za opakované znásilnenie obetí, kým v prípade ostatných, ktorí sa dopúšťali „exhibicionizmu a sexuálneho zneužívania bez penetrácie“, sú podľa súdu tieto skutky premlčané. Kňazovi v prípade dokázania viny hrozí väzenie od štyroch do desiatich rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #súd #sexuálne zneužívanie #kňazi