Sýrska armáda je vraj ochotná prerušiť bombardovanie Halabu

Sýrske vládne sily sú ochotné prerušiť letecké útoky na mesto Halab na severe krajiny, a umožniť tak skúšobné zavedenie lokálneho mierového plánu. Bezpečnostnej rade OSN to v utorok podľa svetových agentúr povedal mierový vyjednávač OSN pre Sýriu, podľa ktorého sa budú detaily plánu ešte len riešiť.

18.02.2015 08:02
Sýria, BR OSN, Staffan de Mistura Foto: ,
Mierový vyjednávač OSN pre Sýriu Staffan de Mistura.
debata (3)

Vyjednávač Staffan de Mistura podľa diplomatických zdrojov agentúry AP uviedol, že sýrska armáda je ochotná prerušiť bombardovanie kľúčového mesta na šesť týždňov. Kedy by k tomu malo dôjsť, nie však podľa diplomatov jasné.

De Mistura by mal v najbližších dňoch zamieriť do Sýrie na rokovanie o detailoch plánu, na ktorom pracuje od októbra a ktorý by mal viesť k lokálnemu „zmrazeniu“ časti sýrskeho konfliktu. Jeho prvou súčasťou sú práve boje o Halab.

Halab je najväčšie priemyselné stredisko Sýrie. Od roku 2012 jeho západnú časť ovládajú vládne sily, východné štvrte zase opozícia. V rovnomennej provincii Halab je to naopak – tam si Damask udržal kontrolu nad jej východnou časťou, zatiaľ čo opozícia má prevahu na západe.

Sýrsky konflikt, ktorý trvá od jari 2011, má na konte viac ako 200-tisíc mŕtvych a milióny utečencov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #BR OSN #sýrska kríza