USA vyčítajú porušovanie prímeria na Ukrajine separatistom aj Rusku

Viceprezident USA Joe Biden v utorok odsúdil porušovanie prímeria na Ukrajine, z ktorého Biely dom obviňuje separatistických povstalcov ako aj ruské sily.

18.02.2015 08:51
Joe Biden, USA Foto: ,
Joe Biden
debata (33)

Washington po telefonáte Bidena s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom konštatoval pokračovanie násilia v meste Debaľceve a okolí, čo mali potvrdiť pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Na druhej strane však viceprezident vyčíta separatistom a Rusku, že pozorovateľom bránia v prístupe do nepokojnej oblasti. Moskvu zároveň varoval, že za porušovanie dohôd s Ukrajinou zaplatí.

Boje o strategické mesto Debaľcevo pokračujú napriek novému prímeriu, ktoré začalo platiť o polnoci zo soboty na nedeľu. Obe strany tiež premeškali lehotu na začatie sťahovania ťažkých zbraní z frontovej línie, čo sa malo stať najneskôr 48 hodín po zavedení prímeria.

Bezpečnostná rada OSN v utorok vyjadrila znepokojenie nad situáciou, zatiaľ čo ruský prezident Vladimir Putin vyzval separatistov v Debaľceve, aby umožnili jednotkám Kyjeva bezpečne odísť.

V meste na polceste medzi separatistickými baštami Doneck a Luhansk údajne zostali uväznené tisíce ukrajinských vojakov, z ktorých časť padla do zajatia. Ukrajinské vedenie pritom popiera tvrdenia povstalcov, že Debaľcevo je pod ich kontrolou.

Nová dohoda o prímerí na Ukrajine je výsledkom štvrtkových rokovaní v bieloruskom Minsku za účasti Porošenka, Putina, francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

Výsledné znenie podpísali členovia takzvanej kontaktnej skupiny pre Ukrajinu, ktorú tvoria zástupcovia Kyjeva, separatistov, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Lídri Ukrajiny, Ruska a Nemecka sa telefonicky spojili aj v pondelok neskoro večer, keď sa podľa kancelárie Merkelovej dohodli na „konkrétnych krokoch umožňujúcich sledovanie“ situácie v Debaľceve pozorovateľmi OBSE.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Debaľcevo