Švajčiari vyšetrujú banku HSBC, majú podozrenie na pranie peňazí

Švajčiarski vyšetrovatelia v stredu ráno prehľadávali sídlo švajčiarskej pobočky britskej banky HSBC Private Bank v Ženeve.

18.02.2015 15:35
HSBC, Ženeva Foto: ,
Na snímke logo HSBC na budove pobočky banky v Ženeve.
debata (1)

Prokuratúra začala vyšetrovanie peňažného ústavu pre podozrenie z prania špinavých peňazí, informovalo v stredu švajčiarske ministerstvo pre verejné záležitosti.

„Ministerstvo pre verejné záležitosti oznamuje, že na základe nedávnych verejných zistení súvisiacich s bankou HSBC Private Bank začalo trestné konanie proti banke“ pre podozrenie zo závažného prania špinavých peňazí, uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Podľa informácií francúzskej a švajčiarskej tlače z poslednej doby švajčiarska vetva britskej banky HSBC dlhé roky pomáhala bohatým klientom vyhýbať sa plateniu daní a spravovala čierne kontá desiatkam tisíc zákazníkov z celého sveta, vrátane zločincov a obchodníkov so zbraňami, ale aj známych podnikateľov, politikov a celebrít.

Škandál okolo banky HSBC sa rozhorel už v roku 2007, keď jej bývalý zamestnanec, IT expert Hervé Falciani, nelegálne získal údaje o klientoch a účtoch. Tie o rok neskôr postúpil francúzskym úradom, ktoré celú záležitosť s podozrením na daňové úniky začali vyšetrovať.

Venovali sa ale iba francúzskym menám na zozname a v roku 2010 odovzdali ďalším krajinám dôverné zoznamy ich občanov, klientov HSBC, ktorí sa tiež mohli dopustiť daňových deliktov.

Tento zoznam, pomenovaný podľa vtedajšej francúzskej ministerky financií Christine Lagardeovej, spôsobil rozruch napríklad v Grécku, Španielsku, Spojených štátoch, Belgicku či Argentíne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #pranie špinavých peňazí #HSBC