Námorná misia pri Taliansku sa predĺžila pre nápor utečencov

Európska komisia (EK) predĺžila svoju námornú misiu v Stredozemnom mori najmenej do konca tohto roka a Taliansku poskytla viac financií na zvládnutie rastúceho počtu imigrantov z Afriky a Ázie. Vo štvrtok o tom informoval komisár EK pre vnútorné záležitosti Dimitris Avramopoulos.

19.02.2015 16:25
Lampedusa Foto: ,
Záchranári vykladajú v Lampeduse zo svojho člna telo jedného z utopených.
debata (1)

EK odštartovala misiu Triton, ktorá má pomôcť Taliansku zvládať nápor utečencov plaviacich sa z Afriky smerom k Európe, v novembri minulého roku. Operácia nahradila drahý a politicky nepopulárny taliansky program Mare Nostrum.

Fungovanie misie Triton, ktorá mala pôvodne po niekoľkých mesiacoch skončiť, zabezpečuje európska pohraničná agentúra Frontex. „Sme ochotní pokračovať,“ vyhlásil Avramopoulos.

EK tiež poskytla Taliansku ďalších 13,7 milióna eur na zvládnutie masovej imigrácie. Rím okrem toho čerpá na tento účel prostriedky vo výške 500 miliónov eur, ktoré sú určené na roky 2014 až 2020.

Operácia Triton stojí mesačne od 1,5 po 2,9 milióna eur. Misia disponuje deviatimi loďami a dvoma lietadlami, ktoré hliadkujú v oblasti vzdialenej asi 30 námorných míľ od Talianska. Mare Nostrum pokrývala oblasť siahajúcu až k vodám Líbye.

Do Talianska sa z Afriky už tento rok preplavilo vyše 5000 utečencov, pričom väčšina štartuje v Líbyi. Minulý rok sa ich na európsky kontinent preplavilo vyše 170 000. Imigračné úrady očakávajú tento rok rekordný počet utečencov snažiacich sa dostať do Európy.

Operácia Mare Nostrum, ktorá stála Taliansko asi deväť miliónov eur mesačne, zachránila minulý rok viac než 100-tisíc životov. Asi 3 300 utečencov prišlo pri pokuse preplaviť sa do Európy o život. Tento mesiac si plavba utečencov vyžiadala vyše 300 životov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Európska komisia #utečenci #námorníctvo #Mare Nostrum