Obama: Moslimovia musia naprávať prekrútený výklad islamu

Moslimovia musia pomôcť s nápravou prekrúteného výkladu islamu, ktorý majú na svedomí radikáli. Na záver trojdňovej medzinárodnej konferencie o opatreniach proti terorizmu a radikalizácii to vyhlásil americký prezident Barack Obama.

19.02.2015 21:20
Barack Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama na konferencii o opatreniach proti terorizmu a radikalizácii.
debata (16)

Zopakoval tiež, že Západ nie je vo vojne s islamom. Rokovania vo Washingtone sa zúčastnili zástupcovia asi 65 krajín, podľa kritikov však bolo stretnutie zle zorganizované a chaotické a vraj možno neprinesie žiadny výsledok.

„Teroristi zúfalo túžia po legitimite a my všetci máme zodpovednosť za vyvrátenie názorov, ktorými skupiny ako IŠ (Islamský štát) predstavujú islam,“ povedal Obama s tým, že radikáli používajú lživé výklady a tvrdenia. „Moslimská spoločenstvá vrátane učencov a duchovných preto musí popierať prekrútený výklad islamu a tiež lži, že sme vo vojne civilizácií, že Amerika a Západ sú vo vojne s islamom alebo že my sme príčinou ťažkostí Blízkeho východu,“ vyhlásil americký prezident.

Obama tiež vyzval arabské štáty, aby podnikli kroky proti sektárskemu násiliu a podporili ekonomický rozvoj a možnosti vzdelávania mladých ľudí. O nutnosti práce s mládežou písal Obama v stredajšom vydaní denníka Los Angeles Times. Prezident v článku upozornil, že mladí sa kvôli zlým vyhliadkam na budúcnosť nechávajú zlákať radikálmi, svet im preto musí ponúknuť niečo lepšie, čo im poskytne zmysel a nádej na lepší život.

Trojdňová konferencia sa vo Washingtone začala v utorok a medzi účastníkmi boli napríklad delegácie z Francúzska, Británie, Belgicka či Spojených arabských emirátov.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #islam #Barack Obama #Islamský štát #islamskí radikáli