Aféra HSBC zasahuje médiá a politiku

Daňové úniky aj pranie špinavých peňazí ako služba podnikateľom, celebritám a dokonca aj zločincom. Do toho všetkého je údajne namočená švajčiarska pobočka britskej banky HSBC.

20.02.2015 07:54
Olivier Jornot Foto: ,
Švajčiarsky prokurátor Olivier Jornot informuje o razii v ženevskej pobočke banky HSBC.
debata (13)

S takzvanými Swiss Leaks vyšli na verejnosť začiatkom februára Medzinárodné konzorcium investigatívnych žurnalistov a viaceré západné médiá. O možné daňové úniky sa zaujíma aj slovenská polícia.

Podvod na čitateľoch

HSBC je druhá najväčšia banka na svete. Jej predstavitelia sa síce trocha verejne kajajú, ale zároveň podľa viacerých výpovedí v zákulisí robia všetko pre to, aby bolo správ o škandále čo najmenej.

"Informovanie britského denníka Telegraph o HSBC je podvod na jeho čitateľoch,“ napísal bývalý hlavný politický komentátor novín Peter Oborne. "Ak veľké denníky dovolia korporáciám, aby ovplyvnili ich obsah, pretože sa boja, že prídu o zisky z inzercie, tak je v ohrození aj demokracia,“ uviedol Oborne, ktorý zo svojej funkcie v Daily Telegraph odstúpil 17. februára. Vydavatelia novín uviedli, že ide o útok, ktorý nie je založený na realite. "Je plný nepresností a narážok,“ tvrdí vyhlásenie.

Aj britský denník Guardian sa však sťažoval, že preto, že písal o škandále HSBC, sa banka rozhodla prerušiť s novinami reklamnú spoluprácu. Na verejnosti pritom HSBC vystupuje pomerne zmierlivo. Banka si vo viacerých britských denníkoch zaplatila celostranový oznam, v ktorom sa ospravedlňuje. Zároveň však upozorňuje, že Swiss Leaks sa týkajú obdobia rokov 2006 až 2007.

Nedôvera v elity

"Médiá sa zameriavajú na udalosti z minulosti, ktoré ukazujú, že štandardy, ktorými sa dnes riadime, neboli všeobecne používané pri našich švajčiarskych operáciách pred ôsmimi rokmi. Musíme ukázať, že chápeme, že verejnosť, ktorej slúžime, od nás očakáva viac. Preto sa úprimne ospravedlňujeme,“ uvádza oznam podpísaný výkonným šéfom HSBC Stuartom Gulliverom.

Odborníci však upozorňujú, že bankový škandál, ktorý má prepojenie s médiami, len zvyšuje nedôveru spoločnosti v elity.

"Kritika denníka Daily Telegraph je etickou výzvou. Čelia jej všetky médiá, ktoré bránia tých, čo im poskytujú finančné zabezpečenie a samotné nie sú chránené pred takýmto tlakom,“ reagoval pre Pravdu Robert Picard, expert na žurnalizmus z Oxfordskej univerzity. "Obornova rezignácia pravdepodobne nebude mať väčší dosah na britské médiá alebo škandál HSBC. Určite však nepomôže zvýšiť dôveru v banku alebo Daily Telegraph,“ uviedol Picard.

Mohli konať skôr?

Aféra má v Británii aj výrazný politický rozmer. Hervé Falciani je bývalý pracovník švajčiarskej pobočky HSBC. Bol to on, kto získal údaje z 30-tisíc účtov banky. Falciani pripomína, že informácie neboli žiadnym tajomstvom a britská vláda mala konať dávno. "Dáta boli od roku 2010 na verejnej doméne. Už vtedy som upozornil na problém a vysvetlil ho. Mená, vzťahy, kontrakty, transakcie a ich história. Všetko to bolo dostupné,“ vyhlásil Falciani pre BBC.

Daňový úrad podľa denníka Guardian v roku 2010 upozornil vládu na problémy. Otázkou je, či niekto v tejto veci konal, a keď áno, aký bol výsledok. Súčasná vláda Davida Camerona, ktorá nastúpila v máji 2010, podpísala v roku 2012 so Švajčiarskom bankovú dohodu. V nej sa Londýn zaviazal, že sa nebude aktívne usilovať získať informácie týkajúce sa ukradnutých údajov zo švajčiarskych účtov. Okrem toho bol v rokoch 2011 až 2013 v Cameronovom kabinete štátnym tajomníkom pre obchod a investície Stephen Green. Predtým pôsobil ako šéf dozornej rady v HSBC. Green pre BBC uviedol, že nebude komentovať udalosti týkajúce sa jeho bývalého zamestnávateľa. Profesor komunikácie Justin Lewis z Cardiffskej univerzity vidí v týchto finačno-mediálno-politických prepojeniach širší problém. "Nesnažia sa objasniť, čo sa deje v súvislosti s daňovými únikmi, lebo patria do rovnakej bohatej elity,“ vyhlásil pre Pravdu expert na britskú politiku a médiá.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #banka HSBC #da