Irán prerušil testovanie centrifúg pre obohacovanie uránu

Irán prerušil testovanie moderných centrifúg používaných na získavanie obohateného uránu. Vyplýva to z novej správy Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), do ktorej mala možnosť nahliadnuť agentúra Reuters. Zdá sa teda, že Teherán plní podmienky dohody týkajúcej sa sporného jadrového programu, ktorú uzavrel so šiestimi svetovými mocnosťami.

20.02.2015 19:15
Irán, Mahmúd Ahmadínedžád, jadrové zbrane, urán Foto:
Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád na návšteve v Natanze, v závode na obohacovanie uránu.
debata (1)

Téma využívanie centrifúg je veľmi citlivá. Novšie zariadenie typu IR-5 by totiž mohlo oveľa ľahšie ako staršie odstredivky zo 70. rokov vyprodukovať obohatený urán, ktorý je nevyhnutný pre palivo jadrových reaktorov, ale umožňuje aj výrobu atómovej bomby. Práve z toho Západ podozrieva Iráncov, Teherán to ale dlhodobo popiera a tvrdí, že energiu z jadra chce využívať len na mierové účely.

Podľa dočasnej dohody medzi Iránom a svetovými mocnosťami z roku 2013 môže Teherán obohacovať urán stále na rovnakej úrovni, nesmie teda tieto kapacity nijako zvyšovať. Vlani v novembri ale MAAE uviedla, že zaznamenala zapojenie aj nových moderných centrifúg typu IR-5, čo by znamenalo porušenie dohody. Teraz ale bolo zistené, že Irán tieto centrifúgy opäť odpojil a s ich testovaním prestal.

O iránskom jadrovom programe majú v Ženeve rokovať námestníci ministrov zahraničných vecí USA a Iránu. V nedeľu by sa k nim mali pripojiť aj zástupcovia všetkých mocností, teda Británia, USA, Ruska, Číny, Francúzska a Nemecka.

Kľúčovou témou rokovaní zostáva otázka, v akom rozsahu môže Irán obohacovať urán. Krajina v súčasnosti disponuje približne 19-tisíc centrifúgami na získavanie obohateného uránu. Svetové mocnosti pôvodne chceli, aby sa Irán technológie obohacovania vzdal úplne, teraz sa len usilujú o jeho zníženie na mieru, s ktorou ale Irán nesúhlasí.

Irán už v minulosti súhlasil s čiastočnými ústupkami v oblasti svojho jadrového programu výmenou za dočasné zmiernenie sankcií. Na ich úplné zrušenie je však potrebná trvalá dohoda o obmedzení programu. Tá by sa mala dosiahnuť do konca júna.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #urán #jadrový program