Tri britské školáčky, ktoré ušli k islamistom, sú vraj už v Sýrii

Tri dievčatá z Londýna, ktoré utiekli z domu, aby sa pripojili k bojovníkom z radikálneho hnutia Islamský štát, už zrejme prekročili tureckú hranicu a dorazili do Sýrie. Informoval o tom na svojich internetových stránkach britský denník The Daily Telegraph s odvolaním sa na nemenované zdroje vnútri tajných služieb Turecka, cez ktoré sa dievčatá vydali do Sýrie.

22.02.2015 11:04
debata (8)

„Domnievame sa, že po tom, ako dievčatá prileteli do Istanbulu, sa stretli s členom IS, ktorý má pomáhať cudzincom, ktorí sa chcú pridať k skupine,“ cituje britský denník predstaviteľa tureckých tajných služieb.

Pätnásťročná Shamima Begumová, rovnako stará Amira Abaseová a o rok staršia Kadiza Sultanaová vraj v piatok so sýrskymi dokladmi odišli k turecko-sýrskej hranici a do sýrskeho mesta Tall Abjad, ktoré je pod kontrolou IS. V Tall Abjade ich údajne videli. Zdroj z IS tvrdí, že ich sprevádzal pašerák.

Dievčatá, ktoré doteraz navštevovali školu pre deti zo zámožných rodín, odleteli s Turkish Airlines v utorok z londýnskeho letiska Gatwick do Istanbulu. Ani britskí pohraničníci, ani letecká spoločnosť neinformovali britskú políciu o tom, že sa dievčatá bez sprievodu vydávajú na cestu, ktorú zvyčajne používajú ľudia, ktorí sa chcú dostať do Sýrie.

Školáčky sa kamarátili s ďalším rovnako starým dievčaťom z ich školy, ktoré podľa polície odcestovalo do Sýrie už vlani v decembri.

Britský premiér David Cameron v sobotu vyzval britské školy, aby sa mali na pozore pred islamským extrémizmom a prispeli k boju proti nemu. Zmiznutie dievčat je podľa Camerona „hlboko znepokojujúce“ a ukazuje na to, že k boju proti islamizmu musí prispieť každá škola a každá komunita.

Podľa britských odborníkov na terorizmus odišlo z Británie do Sýrie asi 50 mladých žien a dievčat.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Sýria #dievčatá #Islamský štát #školáčky