Rumunská exministerka ide do väzenia pre podvody

Poslanci rumunského parlamentu v pondelok odhlasovali opatrenie umožňujúce opätovné zadržanie bývalej ministerky regionálneho rozvoja a turizmu Eleny Udreovej, ktorá je najnovšie podozrivá z prijatia úplatku v súvislosti s financovaním boxerského podujatia.

23.02.2015 22:31
debata (4)

Štyridsaťjedenročnú kresťanskú demokratku, ktorá v uplynulých rokoch patrila medzi najvplyvnejších politikov Rumunska, už dávnejšie umiestnili do vyšetrovacej väzby pre podozrenie z prania špinavých peňazí.

Súd však rozhodol o premiestnení do domáceho väzenia po tom, ako minulý týždeň požiadala o vytapetovanie a vymaľovanie cely.

Udreová popiera akékoľvek pochybenie a v pondelok vystúpila priamo pred zákonodarcami, pričom tvrdila, že po predošlom zadržaní ju vyzliekli donaha a na toalete plávali potkany. Cestu političky do parlamentu naživo prenášali televízie, ktorých štáby sledovali jej auto.

Udreová bola známa blízkym vzťahom s prezidentom Traianom Basescom úradujúcim v rokoch 2004 až 2014 a v novembri sama kandidovala za jeho nástupkyňu. Vo výsledkoch prezidentských volieb sa umiestnila na štvrtom mieste. Na čele terajšej rumunskej vlády stojí Basescov politický protivník Victor Ponta. Udreovej exmanžel Dorin Cocoş je obvinený z prijatia úplatku vo výške 9 miliónov eur.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Rumunsko #pranie špinavých peňazí