Separatisti: Z frontu sme stiahli 5 divízií a sto diel. Analytik: Simulujú

Východoukrajinskí povstalci za posledných 24 hodín stiahli z donbaského frontu päť delostreleckých divízií, jednu samostatnú batériu a viac ako stovku veľkorážnych diel. Agentúre DAN to povedal hovorca doneckého "ministerstva obrany" Eduard Basurin. V odsune vraj budú pokračovať, v stredu vraj stiahnu z frontu ďalších päť divízií s ťažkú výzbroj.

24.02.2015 11:19 , aktualizované: 20:33
Ukrajina Foto: ,
Ukrajinská armáda odmieta sťahovať ťažké zbrane kvôli neustálym prestrelkám na východe krajiny.
debata (125)

Na odvoz ťažkých zbraní z línie frontu podľa Basurina dozerali kontrolóri Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a Spoločného centra pre kontrolu a koordináciu, ktorého členmi sú aj vysokí dôstojníci ruskej a ukrajinskej armády.

Hovorca OBSE ale v Donecku odmietol Basurinovu informáciu potvrdiť s tým, že ešte len očakáva hlásení svojich komisárov z terénu.

Povstalecký hovorca obvinil ukrajinskú armádu, že na rozdiel od separatistov ustanovenia minských mierových dohôd o stiahnutí ťažkých zbraní nedodržiava.

Kyjev opakovane tvrdí, že zbrane z frontu odsunie v okamihu, keď ustane ostreľovanie armádnych pozícií. Útoky vzbúrencov sa podľa ukrajinského velenia sústreďujú najmä na pobrežné mesto Mariupol a okolité obce.

Informácie o bojoch pri Mariupol v utorok potvrdili sami povstalci. Veliteľ vzbúreneckého práporu Varjag Alexandr Maťušin povstaleckému serveru Novorossija povedal, že separatistom sa podarilo obsadiť obce Pyščevyk a Pavlopil, ktoré ležia asi 30 kilometrov severovýchodne od Mariupolu. „Bojovníci novoruskej armády dúfajú, že Mariupol bude čoskoro oslobodený,“ povedal Maťušin.

Boje stále pokračujú

Ukrajinská armáda informovala o ďalších prestrelkách a útokoch z noci na utorok na bojovej línii s proruskými separatistami na východe Ukrajiny. Kyjev tvrdí, že pre porušovanie prímeria nemôže z frontu stiahnuť ťažké zbrane.

Povstalci v noci na utorok dvanásťkrát ostreľovali pozície vládnych síl, uviedol denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na armádne velenie. „Najväčší počet prípadov porušenia prímeria sa odohralo v Debaľceve. Protivník tu od 20.00 h do 22.00 h sedemkrát ostreľoval obec Popasna a jeden raz obec Luhanske,“ píše sa v armádnom komuniké.

V Donecku sa terčom povstaleckých diel podľa armády stali obce Opytne, Tonenka a Avdijivka. Protivník sa tiež snažil ovládnuť ukrajinské pozície pri bani Dutovská. Pokračovali aj útoky na obec Šyrokyne na mariupolskom predmestí. Po celej frontovej línii vraj tiež stúpla aktivita bezpilotných lietadiel nepriateľa.

Povstalci naopak tvrdia, že sa počas noci stali šesťkrát terčom ukrajinskej paľby. Napriek tomu vraj pokračujú v sťahovaní diel a raketometov.

„V súlade s podpísaným plánom sťahujeme techniku na vzdialenosť 50 kilometrov od línie dotyku z 19. septembra, nerobíme tak však po celej línii, ale po úsekoch. Teraz sa to týka miest Debaľcevo, Horlivka, Doneck a Telmanove. Sťahovať ťažké zbrane sme začali už pred týždňom, ale robili sme to z vlastnej iniciatívy, mimo plánu,“ povedal zástupca veliteľa doneckých separatistov Eduard Basurin.

Podobne luhanskí vzbúrenci tvrdia, že ťažké zbrane vraj sťahujú už od 17. februára, ale Ukrajina tak doteraz nezačala a preto žiadajú o zvolanie tzv. kontaktnej skupiny, zloženej zo zástupcov Ukrajiny, Ruska, Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a povstalcov.

Analytik: Povstalci sťahovanie zbraní len „simulujú“

Ukrajinský analytik Dmytro Tymčuk tvrdí, že vzbúrenci sťahovanie ťažkých zbraní len „simulujú“. Podľa neho povstalecké delá a raketomety presúvajú len z prednej línie do dobre zamaskovaných pozícií, v minimálnej vzdialenosti od frontu.

Súčasne podľa neho separatisti posilňujú ďalšie dodávky ruských zbraní, vrátane tankov a munície. Moskva však naďalej popiera priame zapojenie sa do ukrajinského konfliktu.

Generálny tajomník OBSE Lamberto Zannier novinárom povedal, že prímerie, ktoré má platiť od 15. februára na východe Ukrajiny, „veľmi výrazne“ znížilo intenzitu bojov, dochádza však naďalej k prestrelkám.

Minskú dohodu však považuje za najlepšiu šancu na ukončenie konfliktu, ktorý si od apríla vyžiadal viac ako 5 300 mŕtvych. O situácii majú v utorok rokovať v Paríži ministri zahraničných vecí Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny.

125 debata chyba
Viac na túto tému: #doneck #prímerie #Donbas #kríza na Ukrajine #proruskí separatisti #ťažké zbrane