Turecký súd vydal zatykač na prezidentovho kritika

Tri mesiace pred parlamentnými voľbami zakročila turecká justícia proti kritikom prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Súd v Istanbule v utorok vydal zatykač na jeho najväčšieho kritika, duchovného Fethullaha Gülena.

24.02.2015 20:47
Recep Erdogan, Turecko Foto: ,
Recep Erdogan
debata

Ten údajne spolu s novinárom a niekdajším policajtom Emrom Usluom založil „ozbrojenú teroristickú organizáciu“, informovala agentúra DPA. Obaja muži žijú trvalo v USA.

Už v decembri minulého roka vydal istanbulský súd na Gulen zatykač, v tej dobe ale jeho hnutie Hizmet označil len za „kriminálnu organizáciu“. Zatiaľ nie je jasné, či Turecko Spojené štáty požiadalo, aby Gülena a Uslua vydali.

Uslu podľa tureckých médií, blízkych vládnej strane prezidenta Erdogana AKP, zverejňuje pod pseudonymom Fuat Avni prostredníctvom Twitteru tajné informácie tureckej vlády. K tým patrí, okrem iného, chystané zatýkanie údajných odporcov režimu. Uslu obvinenia odmieta.

Gülen bol dlho Erdoganovým spojencom. Pred viac ako rokom sa ale situácia obrátila pri korupčnom škandále z konca roka 2013, do ktorého sa zaplietlo podľa všetkého mnoho ľudí blízkych vtedy ešte premiérovi Erdoganovi, vrátane jeho synov a bývalých ministrov. Prezident Gülena viní zo snahy zvrhnúť hlavu štátu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #zatykač #Recep Tayyip Erdogan