Británia povolila počatie detí s DNA troch osôb

Británia sa stáva prvou krajinou na svete, ktorá povolila počatia detí s DNA od troch ľudí: dvoch žien a jedného muža. Príslušný zákon, ktorého cieľom je zamedziť prenosu genetických chorôb z matky na dieťa, v utorok napriek pokusom o jeho zablokovanie jasnou väčšinou schválila horná komora britského parlamentu Snemovňa lordov; poslanci text odhlasovali už 3. februára.

24.02.2015 22:50
debata (9)

Prvé dieťa by sa podľa miestnych odborníkov takto mohlo narodiť už na budúci rok.

Vláda označila možnosť predísť prenášaniu vážnych chorôb z matiek na ich deti za „svetlo na konci tunela“.

Postup je ale ešte v skúšobnej fáze a v parlamente vypukla pred hlasovaním živá debata medzi zákonodarcami, ktorí oceňujú možnosť rodiť zdravšie deti, a tými, ktorí sa obávajú, že to povedie k manipulácii s génmi s cieľom „mať deti na mieru“.

Nový vedecký postup, ktorý bol vyvinutý v anglickom Newcastli, má pomôcť ženám ako je Britka Sharon Bernardiová. Tá prišla podľa BBC o všetkých svojich sedem detí kvôli dedičnej chorobe, ktorá sa prenáša len z matky a poškodzuje mozog, svaly, srdce a oči potomkov. V Británii sa ročne narodí okolo 125 detí s genetickou poruchou, ktorú im odovzdala matka.

Postup, ktorý britskí zákonodarcovia podporili, zlučuje DNA dvoch rodičov so zdravými útvarmi v bunkách druhej ženy-darkyne, ktorá zostáva v anonymite. Výsledkom je, že dieťa má desatinu percenta svojej DNA od druhej ženy, čo podľa vedcov stačí na zamedzenie prenosu genetickej choroby od biologickej matky a pritom nijako nemení vzhľad dieťaťa.

„Konečne sme dospeli k rozhodujúcej etape, ktorá dáva ženám vzácnu možnosť stať sa matkou bez obavy, že ich dieťa bude trpieť genetickou chorobou,“ povedal britský odborník na genetické choroby Robert Meadowcroft.

Ani po schválení zákona ale nový postup nebude automaticky použitý pre každú ženu v produktívnom veku, ktorá má podobný genetický problém a ktorých počet sa odhaduje v Británii na 2 500. Každá záujemkyňa o unikátny zákrok bude musieť požiadať o vyjadrenie britský orgán pre bioetiku HFEA (Human fertilisation and Embryology authority).

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #DNA #genetické ochorenie #traja rodičia