Briti poznajú identitu vraha západných zajatcov, je z bohatej londýnskej rodiny

Maskovaný muž, ktorý sa objavoval na videách Islamského štátu ako vrah západných zajatcov a označoval sa za "džihádistu Johna", je v skutočnosti Mohammed Emwazi z Londýna. Tvrdia to britské úrady. Podľa spravodajského serveru BBC úrady so zverejnením identity muža z taktických dôvodov vyčkávali.

26.02.2015 13:44
Islamský štát, James Foley, Irak, terorista,... Foto:
Maskovaný muž sa prvýkrát objavil na videu, ktoré dokumentovalo popravu novinára Jamesa Foleyho.
debata (14)

Emwazi býval v západnom Londýne a tajné služby podľa BBC zaregistrovali jeho napojenie na ozbrojených somálskych islamistov.

Pochádza z bohatej rodiny s výborným vzdelaním

Denník The Washington Post napísal, že Emwazi je Brit z bohatej rodiny, vyštudoval vysokú školu a získal odbornosť počítačového programátora. Asi v roku 2012 odišiel do Sýrie a potom sa pridal k Islamskému štátu.

Prvýkrát sa muž s anglickým prízvukom objavil na videu islamistov vlani v auguste, keď zabíjal amerického novinára Jamesa Foleyho.

Polícia nechce informácie komentovať

Potom sa objavil aj na vidách, ktoré zaznamenali popravu amerického novinára Stevena Sotloffa a britského humanitárneho pracovníka Alana Henninga. Polícia informácie médií odmietla komentovať.

Radikálne hnutie Islamský štát obsadilo rozsiahle územie na severe Sýrie a Iraku. Proti islamistom spustili západní spojenci vrátane Veľkej Británie letecké údery. Na pomoc bojovníkom Islamského štátu začali odchádzať stovky moslimov z Británie i ďalších západoeurópskych krajín.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #džihád #popravy #Islamský štát