Polícia poslala strelca z Uherského Brodu k psychiatrovi. O štyri dni zabíjal

Nechýbalo veľa a duševne vykoľajený masový vrah z Uherského Brodu mohol o legálne držané zbrane prísť. Zdeněk Kovář (†63), ktorý v utorok v reštaurácii Družba postrieľal osem ľudí a napokon zbraň obrátil proti sebe, dostal iba štyri dni pred masakrom list od polície s výzvou na revíznu lekársku prehliadku s preskúmaním psychického stavu.

27.02.2015 08:40
reštaurácia, Uherský Brod, streľba, Google... Foto:
Reštaurácia Družba.
debata (8)

Platnosť zbrojného pasu, ktorý mal od roku 2000, mu mala onedlho vypršať, preto 19. januára požiadal o jej predĺženie. „Predložil zdravotný posudok zo 14. januára 2015, ktorý jasne konštatuje, že je zdravotne spôsobilý s jediným obmedzením, a to sú okuliare,“ informoval podľa Aktuálně.cz krajský policajný riaditeľ Jaromír Tkadleček „Zo zákona o zbraniach a strelive sme povinní uskutočniť overenie v informačných systémoch polície a registri trestov a skúmať bezúhonnosť tejto osoby. Muž nijaký záznam nemal,“ vysvetlil Tkadleček, prečo polícia žiadosti vyhovela.

Novo vydaný preukaz si Kovář už nestihol prevziať. Polícia totiž medzičasom zistila, že žiadateľ nemusí byť psychicky v poriadku. „Iniciovali sme komunikáciu s psychiatrom a ošetrujúcim lekárom,“ povedal Tkadleček.

Krajský policajný riaditeľ nespresnil, z čoho pramenili náhle pochybnosti o duševnom stave Kovářa. Médiá špekulujú, že varovanie mohlo prísť od jeho príbuzných. „Boli poprosiť obvodného lekára, aby mu nevydal súhlasné potvrdenie, pretože ide o psychicky narušeného, nebezpečného a chorého človeka, dvadsaťpäť rokov nezamestnaného, ktorý nie je ochotný pracovať, tak načo by potreboval zbrojný pas,“ povedal Českej televízii starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar. S odkazom na strelcovho švagra Kunčar tiež tvrdí, že Kovářa pravidelne vyšetrovala polícia pre bežné priestupky proti občianskemu súžitiu a verbálne napádanie. „Pán sa sťažoval, že tento človek dlhé roky despoticky týral a psychicky deptal svoju manželku. Zakázal jej sledovať televíziu, nemala ani mobilný telefón a internet. Rodina sa ním cítila byť ohrozená,“ reprodukoval starosta tvrdenie brata Kovářovej manželky, ktorá sa liečila na schizofréniu a od utorka je v psychiatrickom zariadení.

Česká prax vydávania zbrojných pasov, ako aj vlaňajšia liberalizácia, ktorá predĺžila ich platnosť z piatich na desať rokov, sa starostovi Kunčarovi nepáči: „Podľa mňa je to systémová chyba. Policajt, ktorý chce mať vystavený zbrojný pas, musí absolvovať náročné psychotesty, tak civilistovi stačí potvrdenie od obvodného lekára. Keby to ten obvodný lekár neurobil, alebo keby bol iný systém vydávania zbrojných preukazov, tak tí ľudia nemuseli prísť o život,“ dodal starosta.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #atentát #reštaurácia #vrah