Vdova po zabitom Britovi by džihádistu Johna súdila, dcéra mu želá guľku

Vdova po jednom z Britov, ktorých zavraždil maskovaný bojovník Islamského štátu (IS) známy ako "džihádista John", chce, aby páchateľa chytili živého a aby ho postavili pred súd.

27.02.2015 13:04
džihádista John Foto: ,
Maskovaný militant s nožom, ktorého the Washington Post identifikovalo ako Brita Emwaziho na snímke urobenej z videa.
debata (12)

Dragana Hainesová si rozhodne neželá, aby vrah jej manžela Davida zomrel v boji ako islamský mučeník. Povedala to po tom, čo médiá vo štvrtok uviedli, že vrahom je mladý Brit Mohammed Emwazi z Londýna.

Dcéra zabitého britského humanitárneho pracovníka Davida Hainesa, Bethany, však voči vrahovi otca zastáva radikálnejší postoj. „Myslím, že všetky rodiny (Emwaziho obetí) pocítia uspokojenie a úľavu, až raz dostane guľku medzi oči,“ povedala mladá žena britskej spravodajskej televíznej stanici ITV News.

Prvýkrát sa muž celý v čiernom odeve s anglickým prízvukom a nožom v ruke objavil na videu islamistov vlani v auguste, keď zabíjal amerického novinára Jamesa Foleyho. Potom bol aj na videách, ktoré ukazovali sťatie amerického novinára Stevena Sotloffa a Brita Henninga.

Snímka z videa, na ktorom je údajne zaznamenaná... Foto: SITA/AP
David Haines Snímka z videa, na ktorom je údajne zaznamenaná poprava britského humanitárneho pracovníka Davida Hainesa.

Podľa zdrojov britských a amerických médií sa dvadsaťsedemročný Emwazi narodil v Kuvajte a od šiestich rokov vyrastal v bohatej rodine v západnom Londýne. Vyštudoval vysokú školu a krátko potom sa radikalizoval a odišiel do Sýrie pomáhať IS. Dostal sa na zoznam podozrivých vypracovaný britskými protiteroristickými službami, čo vyvolalo v miestnych médiách otázku, či nebolo možné násilníckeho mladíka včas zastaviť.

Britská tlač vo štvrtok zverejnila tvár „džihádistu Johna“. Denník Daily Mail na titulnej strane zverejnil fotografiu usmievajúceho sa školáka, ktorá bola údajne zhotovená v základnej škole v západolondýnskej štvrti Maida Vale. Keď Emwazi, syn londýnskeho taxikára, v tom čase chodil do školy, zaujímal sa podľa britského denníka skôr o futbal ako o islam.

Radikálne hnutie Islamský štát obsadilo rozsiahle územia na severe Sýrie a Iraku. Proti islamistom podnikajú západní spojenci vrátane Británie letecké údery. Na pomoc bojovníkom IS začali odchádzať stovky moslimov z Británie i ďalších západoeurópskych krajín. Európske metropoly sa obávajú, že títo ľudia po návrate môžu predstavovať vážnu teroristickú hrozbu.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Islamský štát #džihádisti