Moskovský súd nepustil Navaľného na Nemcovov pohreb

Moskovský súd v pondelok odmietol žiadosť advokátov opozičníka Alexeja Navaľného o pozastavení jeho trestu väzenia na jeden deň. Navaľnyj sa chcel v utorok zúčastniť na pohrebe opozičného vodcu a svojho politického spojenca Borisa Nemcova, ktorý bol v noci na sobotu zastrelený v Moskve. Súd zdôvodnil zamietavý verdikt tým, že Navaľnyj a Nemcov neboli príbuzní.

02.03.2015 10:35 , aktualizované: 22:42
Russia Opposition Leader Foto: ,
Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj.
debata (124)

Navaľnyj si odpykáva dvojtýždenný trest za údajné narušenie verejného poriadku, ktorého sa mal minulý týždeň dopustiť rozdávaním letákov v moskovskom metre. Z väzenia má vyjsť vo štvrtok.

Podľa pôvodných informácií Navaľnyj žiadal o odpustenie zvyšku trestu, advokát Ivan Ždanov ale neskôr spresnil, že jeho mandant požiadal len o pozastavenie trestu. Po pohrebe by sa do väzenia na zvyšok trestu, teda na jeden deň, vrátil.

Sudkyňa Irina Zubovová si podľa agentúry TASS nechala zistiť, či sú Navaľnyj a Nemcov príbuzní. Podľa znalcov ruského práva zákon pripúšťa prerušenie trestu v prípade úmrtia príbuzných alebo blízkych osôb.

Obhajcovia Navaľného ale podľa Zubovovej nedokázali dodať dôkazy o príbuzenskom zväzku ani iné okolnosti, ktoré by žiadosť o prerušenie trestu Navaľného podporili.

Konstantin Jankauskas, blízky Navaľného spolupracovník odsúdený za rovnaký skutok na trest domáceho väzenia, sa ale na utorkovom pohrebe zúčastniť smie. Súd, rovnaký ako v prípade žiadosti Navaľného, ​​mu podľa agentúry TASS zvyšok trestu odpustil.

Nemcova v utorok pochovajú na Trojekurovskom cintoríne na západe Moskvy. Jeho ukrajinská priateľka Hanna Durycká sa zrejme kvôli zlému psychickému stavu na obrade nezúčastní.

Na pohreb nepríde ani blízky Nemcovov druh a spolupracovník Garri Kasparov, ktorý sa teraz zdržiava vo Francúzsku. Podľa informácie denníka Le Figaro sa Kasparov obáva o svoju osobnú bezpečnosť. Bývalý šachový šampión, ktorý je považovaný za jedno z najtvrdších kritikov kremeľského vedenia, opustil Rusko predvlani v lete z obavy pred zatknutím. S Nemcovom a jeho hnutím Solidarita úzko spolupracoval.

Predsedovi poľského Senátu nepovolili prísť na pohreb

Predseda poľského Senátu Bogdan Borusewicz v pondelok uviedol, že mu ruské úrady zamietli vstup do krajiny, kde sa chcel zúčastniť na pohrebe Nemcova. Bogdan Borusewicz, poľský opozičný líder, mal na utorkový pohreb viesť aj delegáciu politikov.

Či ďalší členovia poľskej delegácie víza dostanú, nie je zatiaľ celkom zrejmé, zavažujú však aj úplné zrušenie cesty. Hovorca poľského ministra zahraničných vecí Marcin Wojciechowski označil odopretie víz Borusewiczovi za reakciu Ruska na sankcie EÚ voči predsedníčke ruského parlamentu Valentine Matvijenkovej. Hovorkyňa ruskej ambasády v Poľsku Valeria Peržinskaja potvrdila, že Borusewicz sa nachádza na zozname západných politikov, ktorým je vstup do Ruska zakázaný, tvrdenie však ďalej nerozviedla.

Francúzsky minister zahraničia žiada preskúmať vraždu Nemcova

Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius v pondelok vyhlásil, že žiada vyšetrenia vraždy ruského opozičného politika Borisa Nemcova, pričom jeho usmrtenie nazval „nechutnou objednanou vraždou“.

Laurent Fabius v pondelok vo francúzskej televízii BFM povedal, že piatková vražda Nemcova vyvoláva množstvo otázok a on trvá na jej dôkladnom prešetrení. Či si však myslí, že snaha ruských úradov o vyšetrenie bude dostatočná, nepovedal.

„Faktom je, že nie je dobré byť v Rusku na strane opozície,“ dodal Fabius poukazujúci tým na viacero vrážd ruských opozičných činiteľov v uplynulých rokoch.

Spomienku na Nemcova organizujú na Slovensku Dostál a Kušnierik

Zavraždeného Borisa Nemcova si môžu prísť ľudia uctiť v utorok v Bratislave pred ruskú ambasádu. Spomienku organizujú občianski aktivisti Ondrej Dostál a Juraj Kušnierik. „My si prídeme jeho pamiatku uctiť zapálením sviečky pri plote Veľvyslanectva Ruskej federácie na Slovensku. V utorok o 18:00,“ napísali v pozvánke.

Vražda Nemcova sa odohrala v centre Moskvy v piatok, keď 55-ročný Nemcov kráčal po moste cez rieku Moskva aj s mladou ukrajinskou ženou, ktorá vyviazla bez zranení. Podľa polície ho neznámy útočník štyrikrát strelil do chrbta.

Ruský vyšetrovací výbor skúma niekoľko verzií vraždy bývalého ruského vicepremiéra. Medzi možné motívy patrí pokus o destabilizáciu politickej situácie v Rusku alebo útok zo strany islamských radikálov, zvažuje sa aj možnosť napojenia na Ukrajinu či pomsta za Nemcovove podnikateľské aktivity, do úvahy prichádza aj osobný motív.

Opozícia vraždu označuje za pomstu za kritiku Kremľa, ako možný motív sa však spomína i pokus o destabilizáciu politickej situácie v Rusku alebo jeho podnikateľské aktivity. Ruské orgány v súvislosti s prípadom zatiaľ nikoho nezadržali.

124 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Boris Nemcov #Alexej Navaľnyj