Islamisti z Boko Haram sťali dvoch mužov

Rovnaký nástroj propagandy ako radikáli z organizácie Islamský štát (IŠ) zvolili islamisti z nigérijského hnutia Boko Haram: na internete zverejnili video s telami dvoch setnutých mužov, údajných špiónov. S odvolaním sa na americkú monitorovaciu službu SITE o tom informovala agentúra AP.

02.03.2015 22:01
debata

Záznam umiestnený na Twitteri je podľa SITE oveľa profesionálnejší než predchádzajúce videá Boko Haram. Autori si vypožičali niektoré prvky zo záberov IŠ, napríklad zvuk bijúceho srdca a ťažkého dýchania tesne pred vraždou.

Video Boko Haram ukazuje muža na kolenách obklopeného maskovanými ozbrojencami. Na otázku muž odpovedá, že mu policajný dôstojník zaplatil za donášanie. Policajt mu vraj sľúbil, že zbohatne tak, že už nebude musieť farmáriť. Muž bol podľa AP identifikovaný ako Davúd Muhammad, druhý muž potom ako Muhammad Aulu. Video neukazuje vlastnú vraždu, ale až telá po čine.

Hnutie Boko Haram predtým zverejnilo iba jedno video s vraždou, išlo o nigérijského pilota nezvestného od septembra. Radikáli z Boko Haram, ktorí chcú vytvoriť v krajine Islamský štát, vlani pozabíjali 10 000 ľudí a asi 1,6 milióna ľudí pred násilím utieklo z domovov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Boko Haram #Islamský štát