Vplyvní kongresmani žiadajú Obamu, aby poslal Kyjevu zbrane

Vplyvní predstavitelia americkej Snemovne reprezentantov na čele s predsedom Johnom Boehnerom vyzvali listom prezidenta Baracka Obamu, aby čo najrýchlejšie schválil dodávku vojenskej pomoci vrátane zbraní na Ukrajinu. Vo štvrtok o tom informovala agentúra Reuters.

05.03.2015 18:04
debata (63)

Obama zatiaľ vyzbrojovanie ukrajinskej armády neposvätil, chce počkať až na to, či sa bude dodržiavať prímerie v Donbase.

„Vyzývame vás na rýchle schválenie ďalších krokov k podpore Ukrajiny a jej snahy o obranu svojho suverénneho územia, a to vrátane dodávok zbraní a obranných systémov ukrajinskej armáde,“ citoval Reuters list, pod ktorý sa podpísalo osem republikánov a traja demokrati.

Kyjev o zbrane opakovane žiada, záujem má predovšetkým o pokročilé obranné systémy, ako sú radary na sledovanie delostreleckej paľby či protiraketové a protitankové zbrane. Ukrajina tvrdí, že vďaka takejto výzbroji bude schopná účinne čeliť agresii proruských separatistov a že zbrane zároveň poslúžia ako odstrašujúci prostriedok.

Právna cesta pre dodávky zbraní z USA už existuje. Vlani v decembri americký Kongres schválil právny predpis, ktorý umožňuje zbrojné dodávky na Ukrajinu. Obama síce tento zákon podpísal, naďalej ale môže rozhodnúť, či zbrane skutočne Ukrajine poskytne.

Americká podpora Ukrajine je zatiaľ obmedzená na diplomatickú pomoc a dodávky podporného vojenského materiálu, nie však zbraní. Obama dal už na vedomie, že doterajší prístup by sa mohol zmeniť, ak by sa v Donbase novo dohodnuté prímerie rešpektovalo.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #Barack Obama #Ukrajina #Kongres USA #kríza na Ukrajine