CIA prejde reštrukturalizáciou, aby bola výkonnejšia

Americkú Ústrednú spravodajskú službu (CIA) čaká rozsiahla reštrukturalizácia, ktorá ju má zefektívniť v kybernetickom boji a pomôcť zaceliť medzery vo výzvednej činnosti.

07.03.2015 08:18
John Brennan Foto: ,
Šéf americkej CIA John Brennan informoval o budúcej reštrukturalizácii tajnej služby.
debata (25)

Ako v piatok oznámil šéf rozviedky John Brennan, vzniknúť majú nové operačné strediská, ktoré budú fungovať na princípe už existujúceho protiteroristického centra, ktoré sa vo svojej doterajšej činnosť už niekoľkokrát osvedčilo.

Cieľom reorganizácie bude znížiť rozdiely medzi výzvednou a operačnou sekciou, ktorých vedenia však zostanú zachované. Desiatky stredísk dostanú úlohy podľa zemepisnej príslušnosti či tematického okruhu, ako je napríklad boj proti obchodu so zbraňami.

Vznikne tiež stredisko pre digitálne inovácie, ktoré sa zameria na sledovanie a využívanie všetkých výdobytkov neustále sa rozvíjajúcich kybernetických technológií. Jeho význam má s bleskovým vývojom elektronických komunikačných prostriedkov v kyberpriestore stále narastať.

Brennan upozornil, že CIA stojí pred dvoma „zásadnými zmenami“. Jednou je „zvyšujúci sa rozsah, zložitosť, rozmanitosť a bezprostrednosť problémov“ a druhou „bezprecedentné tempo a dopad technologických zmien“.

Brennan, ktorý vedie CIA od marca 2013, sa neraz sťažoval na to, že mu zverili riadenie čoraz ťažkopádnejšieho molocha.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #CIA #reštrukturalizácia #John Brennan