Svet sa len prizerá: Radikáli zničili pamiatky v starobylom meste Hatra

Radikáli z hnutia Islamský štát zrejme zničili staroveké pamiatky v 2-tisíc rokov starom meste Hatra na severe Iraku. Informovalo o tom iracké ministerstvo turistiky a pamiatok.

08.03.2015 08:21
Hatra, Irak, Islamský štát Foto:
Dvetisíc rokov starobylé mesto Hatra je na zozname pamiatok UNESCO. Miestni obyvatelia posielajú správy, že islamisti pamiatky odstreľujú a zvyšky ničia buldozérmi.
debata (34)

Dozvedelo sa o tom od svojich pracovníkov v Mosule, ktorý je pod kontrolou islamistov. Správy nebolo možné overiť či nezávisle potvrdiť. Organizácia spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) ničenie pamiatok odsúdila.

Jeden z obyvateľov mesta uviedol, že v sobotu skoro ráno počuli v Hatra silnú explóziu a od ostatných sa dozvedel, že radikáli zničili niektoré z budov starobylého mesta a ich zvyšky likvidovali buldozérmi. Aj jeden z miestnych kurdských predstaviteľov potvrdil, že islamisti využívajú výbušniny a postupne budovy v starobylom meste zrovnávajú so zemou. Podľa nemenovaného irackého vládneho predstaviteľa je však veľmi komplikované tieto správy nezávisle potvrdiť a ministerstvo nemá žiadne fotografie poškodených pamiatok.

Hatra, ktorej pamiatky sú na zozname UNESCO, leží 110 kilometrov južne od Mosulu, najväčšieho mesta pod kontrolou ozbrojencov. Pred týždňom radikáli zverejnili videozáznam, na ktorom ničia sochy v mosulskom múzeu. Vo štvrtok potom s buldozérmi začali likvidovať pamiatky v starovekom mete Nimrud južne od Mosulu. UNESCO to označilo za vojnový zločin. Hatra je mestská pevnosť ležiaca medzi riekami Eufrat a Tigrid, ktorá bola založená v 1. storočí pred Kristom. Kedysi slúžila ako významné náboženské a obchodné stredisko a nachádzali sa v nej obrovské chrámy.

Svet nereaguje, islamistov nemalo čo odradiť

Podľa irackého ministerstva turistiky a pamiatok neprišla po prvých informáciách o ničení pamiatok žiadna tvrdá medzinárodná reakcia, Islamský štát tak nič neodradilo a pokračuje vo svojej kampani. Archeológovia útok na iracké pamiatky prirovnávajú k útoku v afganskom údolí Bamjan, kde Taliban v roku 2001 zničili obrovské sochy Buddhu.

„Zničenie Hatry predstavuje obrat v desivej stratégii kultúrnych čistiek, ku ktorým v Iraku dochádza,“ vyhlásila generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovová. „Ide o priamy útok na bohatstvo v propagande extrémistických skupinách,“ dodala v spoločnom vyhlásení s Islamskou vzdelávacou, vedeckou a kultúrnou organizáciou (ISESCO).

34 debata chyba
Viac na túto tému: #UNESCO #Islamský štát #ničenie pamiatok