Džihádista John sa ospravedlnil rodine za nepríjemnosti po odhalení totožnosti

Mohammed Emwazi, známy ako "Džihádista John", sa podľa informácií médií ospravedlnil svojej rodine v Británii za nepríjemnosti, ktoré jej spôsobilo odhalenie jeho totožnosti.

09.03.2015 09:42
Mohammed Emwazi Foto:
Mohammed Emwazi, známy ako "džihádista John", poslal odkaz svojej rodine.
debata (6)

Odkaz odovzdal svojim rodičom zo Sýrie prostredníctvom sprostredkovateľov, uviedli noviny Sunday Times, ktoré sa odvolávajú na dobre informované zdroje.

Veľká časť rodiny islamistu, ktorý figuruje na videách s popravami viacerých západných rukojemníkov, žije v súčasnosti vo Veľkej Británii na utajenom mieste a pod prísnou policajnou ochranou. Okrem iného jej členovia údajne čelia vyhrážkam smrti. Svoj dom v západnom Londýne preto rodina opustila. Emwaziho otec sa zdržiava v Kuvajte, odkiaľ rodina pochádza. Ospravedlnenie za svoje činy odkaz rodine nezahŕňal.

Džihádista John je známe z videozáznamov, ktoré zaznamenávajú popravu západných rukojemníkov.

Emwazi sa po prvýkrát objavil na videu v auguste, keď zjavne zabil amerického novinára Jamesa Foleyho. Neskôr sa predpokladalo, že je aj na videách s popravami amerického novinára Stevena Sotloffa, britského humanitárneho pracovníka Davida Hainesa, britského taxikára Alana Henninga a amerického humanitárneho pracovníka Abdul-Rahmana (Petra) Kassiga.

Na každom videu je celý odetý v čiernom, pričom mu vidieť len oči. S britským akcentom sa vyhráža západným mocnostiam predtým, než rukojemníka popraví. V januári sa objavil na videu s japonskými rukojemníkmi Harunom Jukawom a Kendžim Gotom. Emzawi, ktorý pochádza zo zámožnej rodiny, v roku 2013 pricestoval do Sýrie, kde sa pridal k Islamskému štátu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #džihád #Islamský štát #Džihádista John #Mohammed Emwazi