Nečasova milenka vládla neobmedzene

Nenávidela sokyňu a vyjadrovala sa o nej vulgárne. Nebola síce hlavná šéfka, ale správala sa tak, akoby jej patrila všetka moc.

10.03.2015 08:04
Jana Nagyová Foto:
Jana Nagyová na snímke z decembra 2011, čiže z obdobia, keď pracovala ako vedúca kabinetu vtedajšieho premiéra Petra Nečasa. (Od svadby s ním v septembri 2013 používa priezvisko Nečasová.)
debata (17)

V tomto duchu pracovníčka českého úradu vlády Alena Hegerová vypovedala na súde o Jane Nagyovej, niekdajšej pravej ruke premiéra Petra Nečasa.

Bývalá šéfka kabinetu predsedu vlády je súdená za to, že podľa obžaloby dala vojenským spravodajstvom sledovať vtedajšiu Nečasovu manželku Radku. Zadávanie úloh rozviedke bolo jednoznačne protizákonné, tvrdí prokuratúra.

Hegerová opísala, ako fungovalo vedenie úradu, keď tam pôsobila Nagyová. „Pokyny dávala pani riaditeľka, nikto si nedovolil povedať, že to tak nebude,“ citoval svedkyňu portál Lidovky s tým, že Nečasova pravá ruka pritom mala nadriadeného. „Hegerová vykreslila Nagyovú ako neobmedzenú vládkyňu na úrade vlády,“ poznamenal server iDNES.

Svedkyňa uviedla, že Nagyovej sa muselo všemožne vychádzať v ústrety: „Vybavovala som pre ňu aj súkromné veci. Pralo sa jej, chodilo sa jej upratovať domov. Čokoľvek potrebovali jej dcéry v domácnosti, tak sa tam jazdilo,“ povedala podľa iDNES ďalej na súde.

Hegerová hovorila o tom, ako Nagyová mala v zuboch Radku Nečasovú: „Nenávisť tam bola. Tie výrazy by som ani nechcela tu prezentovať, boli to aj vulgárne slová. Určite jej ležala v žalúdku. Niekdajšieho premiéra chcela dostať k sebe ako žena a urobila by pre to čokoľvek, čo sa jej aj podarilo,“ citoval ju zo súdnej siene server Aktuálně. Keď obe ženy mali ešte kamarátsky vzťah na pracovisku, Nagyová sa podľa Hegerovej zdôverila, že dala sledovať Nečasovu ženu, aby zistila, či nemá milenca. Mal to byť jeden z pokusov, ako presvedčiť vtedajšieho premiéra, aby sa konečne rozviedol a oddal sa iba svojej milenke.

Podľa obžaloby Nagyová zariadila sledovanie Nečasovej ženy v roku 2012 a rozviedku údajne neskôr nasadila aj na niektorých zamestnancov úradu vlády vrátane Hegerovej. Odhalenie kauzy viedlo k pádu vlády.

Nečas sa ešte ako premiér rozviedol, pričom tvrdil, že príčinou krachu manželstva s Radkou nie je žiadna tretia osoba. Netrvalo dlho a po svojej demisii sa oženil s Nagyovou, ktorá odvtedy používa priezvisko Nečasová.

Súd pôvodne potrestal Nečasovú (Nagyovú) v skrátenom konaní trestným rozkazom na jeden rok podmienečne s odkladom na štyri roky. „Žalobcovia však podali sťažnosť a muselo byť nariadené hlavné pojednávanie,“ pripomenul iDNES.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Jana Nagyová