Islamisti údajne stínali ďalšie hlavy, trestali za rúhanie a homosexualitu

Ozbrojenci z hnutia Islamský štát (IS) údajne na severe Iraku zoťali hlavu trom mužom, dvaja boli podľa nich obvinení z homosexuality a tretí z rúhania. Uviedla to agentúra AFP s odvolaním sa na fotografie, ktoré sa objavili na internete.

10.03.2015 13:02
debata (12)

Na záberoch sú kľačiaci muži so zaviazanými očami a maskovaný kat oblečený v čiernom drží dlhý meč. Informácie však nemohli byť nezávisle overené.

Radikáli z hnutia Islamský štát obsadili v uplynulých mesiacoch rozsiahle územia v Iraku i susednej Sýrii. Na dobytých územiach presadzujú prísne dodržiavanie islamského práva šaría. Ich ofenzívu sa snaží zastaviť iracká armáda, kurdskí bojovníci i spojenci na čele s USA, ktorí podnikajú cielené nálety na pozície islamistov.

Kurdským silám sa v pondelok údajne podarilo za silnej podpory spojeneckých náletov vytlačiť islamistov z ich doterajších pozícií v okolí strategického severoirackého mesta Kirkúk.

Príslušníci šiítskych milícií na frontovej... Foto: SITA/AP, Emad Matti
Kirkúk, šiíti Príslušníci šiítskych milícií na frontovej línii pred mestom Kirkúk spievajú piesne s textom namiereným proti Islamskému štátu.

Územné straty ozbrojenci tiež zaznamenali v okolí Tikrítu, rodiska bývalého irackého diktátora Saddáma Husajna. Tam proti nim postupuje iracká armáda a polovojenské jednotky šiítskych dobrovoľníkov. Bitka o Tikrít bude kľúčovým testom pre iracké bezpečnostné zložky, poznamenala agentúra AP.

Podľa posledných informácií sa vojakom v utorok podarilo dobyť mesto Alam, o ktoré zvádzali niekoľko dní tvrdé boje. Alam leží len niekoľko kilometrov severne od Tikrítu. Príslušníci bezpečnostných zložiek vraj vstúpili do mesta skoro ráno a o niekoľko hodín neskôr ho už mali úplne pod kontrolou, uviedli dvaja nemenovaní armádni predstavitelia.

Operáciu s cieľom dobyť Tikrít začalo už minulý pondelok približne 30 000 irackých vojakov. Ide o vôbec najväčšiu akciu irackej armády od vlaňajšieho júna, keď islamisti v krajine obsadili rozsiahle územia. Podľa miestnych predstaviteľov ofenzíva postupuje veľmi pomaly, vojakom totiž situáciu komplikujú výbušniny nastražené na cestách a tiež útoky ostreľovačov.

Tikrít leží na spojnici medzi Bagdadom a severoirackým Mosulom, na dobytie ktorého sa armáda pripravuje na jar. Podľa OSN utieklo v dôsledku bojov z mesta a jeho okolia už 28 000 ľudí.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #šiiti #Islamský štát