Amnesty International: Irán sa snaží urobiť zo žien stroje na deti

Organizácia Amnesty International (AI) v stredu kritizovala Irán za prípravu zákonov, ktoré podľa nej obmedzia práva žien.

11.03.2015 15:47
debata (7)

Jeden z nich chce zakázať dobrovoľnú sterilizáciu, druhý chce uľahčiť hľadanie práce ženám, ktoré majú deti.

Podľa AI sa tým Irán vracia o desaťročia späť a zo žien sa pokúša urobiť „stroje na deti“. Irán v posledných rokoch radikálne zmenil rodinnú politiku. Kým pred 20 rokmi vydal ohromné ​​sumy na propagáciu kontrolovaného tehotenstva, teraz presadzuje veľké rodiny. Duchovný vodca ajatolláh Alí Chamení pôvodnú politiku označil za omyl. Vláda vyhlásila, že by sa do 50 rokov mal počet obyvateľov zdvojnásobiť na 150 miliónov ľudí.

AI upozornila, že zákaz dobrovoľnej sterilizácie a blokovanie informácií o antikoncepcii povedie k nechceným tehotenstvom, ktoré ženy doženú k nebezpečným potratom.

Jeden z návrhov zákona predpokladá, že by sa mala sťažiť rozvodová procedúra. Zamestnávatelia tiež majú dostať pokyn, aby dávali pri prijímaní nových pracovníčok prednosť vydatým ženám, ktoré majú deti.

„Úrady presadzujú nebezpečnú kultúru, ktorá ženy pripravuje o ich základné práva a pozerajú na ne ako na stroje na deti. Mali by uznať, že ženy sú ľudské bytosti so zaručenými základnými právami,“ oznámila Hasíba Hadž Sahrávíová, ktorá v AI vedie jej severoafrickú a blízkovýchodnú sekciu.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #práva žien #Amnesty International #sterilizácie