Pri samovražednom útoku v Iraku zomrel austrálsky tínedžer

V Iraku zomrel pri samovražednom útoku austrálsky študent, ktorý sa pripojil k radikálom z Islamského štátu (IS). Podľa austrálskej vlády ide o osemnásťročného Jakea Bilardiho z Melbourne, ktorý odišiel do Iraku vlani cez Turecko. Premiér Tony Abbott prípad označil za desivý.

12.03.2015 10:15
debata (1)

Na internete sa v stredu objavila fotografia zachytávajúca Austrálčana za volantom bieleho auta s nápisom „Nech ho Boh prijme“. Ministerstvo zahraničia ale nemá možnosť správy o Bilardiho smrti potvrdiť.

„Je to ukážka toho, ako tento kult smrti priťahuje ľahko ovplyvniteľných mladých ľudí. Musíme urobiť všetko, aby sme našu mládež od lákania touto cudzou a extrémnou ideológiou uchránili,“ povedal Abbott.

Austrália odhaduje, že v radoch IS bojuje 90 jej občanov a ďalších 150 s organizáciou sympatizuje doma. Bilard hovoril s novinármi v decembri a vyhlásil, že odišiel do Iraku, aby vykonal samovražedný útok a stal sa mučeníkom. „Prišiel som hľadať smrť, môžem zabiť toľko nevercov, koľko chcem,“ povedal, keď bol nesprávne identifikovaný ako Brit. Až minulý týždeň mladíka identifikovali ako Austrálčana. Jeden z členov islamského centra v Melbourne povedal, že Bilardi bol „veľmi pokojný a do seba pohrúžený“ chlapec.

Z irackého Ramádí v stredu hlásili 13 samovražedných útokov, ktoré sa udiali takmer súčasne. Stúpenci IS na Twitteri oznámili, že útočníci boli z Uzbekistanu, Ruska, Sýrie, Egypta, Belgicko a Maroka.

Austrálska vláda v snahe odradiť Austrálčanov pripájať sa k IS začiatkom marca rozhodla, že okrem výnimiek, ako je návšteva rodiny, je trestné odchádzať na územie kontrolované IS v okolí Mosulu. Osoby, ktoré sa tým nebudú riadiť, zákon umožňuje potrestať až desiatimi rokmi väzenia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Austrália #samovražedný útok #Islamský štát