Ukrajina a rebeli sa obviňujú z prerušenia odsunu diel

Ukrajinská armáda stiahla z frontovej línie len 80 percent ťažkej bojovej techniky, predovšetkým tej rozbitej a postrádateľnej. Podľa agentúry TASS to vo štvrtok oznámili proruskí separatisti, ktorí už cez víkend ohlásili dokončenie odsunu vlastných ťažkých zbraní.

12.03.2015 12:30
Ukrajina, tank, vojak, sterľba, zbraň, proruskí... Foto: ,
Situácia na východe Ukrajiny sa vďaka prímeriu stabilizovala, pokoj zbraní je ale naďalej porušovaný. Zo zodpovednosti sa obe strany navzájom obviňujú.
debata (12)

Kyjev ale tvrdí, že armáda odsun pozastavila v reakcii na to, že rebeli z frontu zbrane nesťahujú. Rusko medzitým oznámilo, že do Donbasu vypraví ďalšiu humanitárnu pomoc.

„Stiahli asi 80 percent (ťažkých zbraní). Ďalších dvadsať percent zostáva na pôvodných pozíciách a zdá sa, že ďalší odsun neplánujú. Vieme o tom a informovali sme Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE),“ oznámil šéf luhanských povstalcov Igor Plotnickij. OBSE na dodržiavanie podmienok prímeria dohliada.

Podľa Plotnického ukrajinská armáda, naopak, na front presunula svoje najlepšie delostrelecké systémy, zatiaľ čo stiahla rozbité kusy, ktoré potrebujú opravy a tiež postrádateľné ťažké zbrane.

Kyjev však tvrdí, že rebeli odsun svojich systémov predstierajú a bojovú techniku ​​len preskupujú. „Ukrajinská armáda nestiahne všetko ťažké delostrelectvo, kým nebudeme mať potvrdené, že nepriateľ to svoje odsunul,“ citoval denník Ukrajinská pravda armádneho hovorcu.

V Donbase od februára platí novoprerokované prímerie, ktoré vychádza z minuloročných mierových dohôd z Minska. Dohody predpokladajú, že obe znepriatelené strany stiahnu ťažké zbrane z frontu tak, aby na línii styku vznikla široká bezpečná zóna. Pre delostrelectvo kalibru 100 milimetrov je udaná minimálna vzdialenosť 50 kilometrov, pre raketometné systémy 100 kilometrov a pre taktické raketové komplexy typu Točka 140 kilometrov, poznamenal portál Zik.ua.

Situácia na východe Ukrajiny sa vďaka prímeriu stabilizovala, pokoj zbraní je ale naďalej porušovaný. Zo zodpovednosti sa obe strany navzájom obviňujú.

Rusko vo štvrtok oznámilo, že do Donbasu tento mesiac vyšle ďalšie dva konvoje s humanitárnou pomocou, od minulého leta ich vypravilo už osemnásť. Kyjev tvrdí, že transporty sú zásterkou pre poskytovanie pomoci rebelom. Moskva ale tieto obvinenia odmieta a tvrdí, že ide čisto o humanitárne kolóny. Prvý z dvoch ohlásených konvojov bude vypravený 19. marca, ďalšie potom o týždeň neskôr 26. marca, uviedol TASS.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #kríza na Ukrajine #proruskí separatisti #proruskí rebeli #ťažké zbrane