Polónium, ktoré zabilo Litvinenka, vraj mohlo vyrobiť len Rusko

Množstvo izotopu rádioaktívneho polónia 210, ktorým bol v roku 2006 zavraždený bývalý agent ruskej tajnej služby KGB Alexander Litvinenko, mohlo byť vyrobené len v Rusku.

12.03.2015 17:43
Alexander Litvinenko, Británia, Rusko Foto: ,
Alexander Litvinenko.
debata (174)

Britským vyšetrovateľom, ktorí sa od januára znovu zaoberajú okolnosťami Litvinenkovej smrti, to oznámil britský fyzik Norman Dombey. Litvinenko zomrel v Londýne po dávke 26,5 mikrogramu tohto jedu.

Podľa Dombeya bol jed vyrobený v závode Avangard kedysi utajovaného mesta Sarov, ležiacom 500 kilometrov juhovýchodne od Moskvy. Za čias Sovietskeho zväzu sa zariadenie volalo Arzamas-16 a bolo súčasťou siete tovární na výrobu jadrových zbraní.

Dombey upozornil, že žiadna iná krajina ani polónium nevyrába. Británia a Spojené štáty prestali s jeho produkciou už v 70. rokoch. „Podľa môjho názoru je za otravu zodpovedný ruský štát alebo jeho agenti,“ upozornil Dombey v písomnej správe.

Dombeyovo svedectvo podľa denníka Financial Times predstavuje zatiaľ jeden z najpádnejších dôkazov o možnej zodpovednosti štátu, teda Ruska, za zabitie Litvinenka.

Britský súdny patológ Nathaniel Cary v januári vyšetrovateľom povedal, že Litvinenkovo telo bolo tak rádioaktívne, že jeho posmrtná obhliadka bolo jednou z najnebezpeč­nejších v dejinách. Uviedol, že on aj jeho kolegovia mali pri pitve na sebe biele kombinézy, ochranné rukavice a špeciálnu kapucňu, ktorými dýchali vzduch cez filter.

Litvinenko ako agent pracoval najskôr pre Sovietsky zväz a potom pre Rusko, neskôr ale začal kritizovať vedenie svojej krajiny aj pomery v rozviedke. Nakoniec v roku 2001 získal politický azyl v Británii, prijal britské občianstvo a pracoval pre tajnú službu MI6. Na jeseň 2006 sa zišiel s dvoma ruskými agentmi a o tri týždne zomrel.

Podľa doterajšieho vyšetrovania bol Litvinenko otrávený izotopom polónia 210, ktorý bol podľa všetkého v čaji podanom pri stretnutí s ruskými agentmi. Litvinenko podľa niektorých expertov ale asi požil rádioaktívnu látku aj skôr, celkom najmenej dvakrát. A to v polovici októbra 2006 a znovu o dva týždne neskôr pri osudnom stretnutí.

Britské úrady od začiatku považujú za hlavných podozrivých vtedajších ruských agentov Dmitrija Kovtuna a Andreja Lugového, ale jasné dôkazy pri prvom vyšetrovaní kauzy nepredložili. Dôstojník britských protiteroristických síl Craig Mascall v štvrtok londýnskemu súdu povedal, že oboch Rusov stále hľadá britská polícia pre vraždu.

Od januára vedie Británia verejné vyšetrovanie Litvinenkovej smrti, čo vlani na žiadosť agentovej vdovy schválila britská vláda. Prvé neverejné vyšetrovanie pred deviatimi rokmi sa nemohlo zaoberať utajovanými dôkazmi spojenými s možnou rolou Ruska pri zabití agenta, a práve tieto informácie sú podľa vdovy po Litvinenkovi, Maríny Litvinenkovej, kľúčové k odhaleniu pravdy. Litvinenková verí, že za smrťou jej muža stojí Moskva, ktorá to ale popiera.

174 debata chyba
Viac na túto tému: #Alexander Litvinenko