V Nemecku nemožno zakázať moslimské šatky v školách

Nemecké spolkové krajiny nemôžu plošne zakázať moslimským učiteľkám nosiť pri vyučovaní na hlave šatku. Rozhodol o tom v piatok nemecký ústavný súd v spore troch učiteliek so Severným Porýnim-Vestfálskom. Podľa neho takýto plošný zákaz znamená obmedzenie slobody vyznania.

13.03.2015 11:51
debata (11)

Severné Porýnie-Vestfálsko prijalo zákon, ktorý zakazuje v školách „náboženské prejavy“, aby nebola narušená náboženská neutralita vyučovania a v školách nevznikalo napätie. Zákon zároveň pripúšťal výnimky pre „znázornenie kresťanských a západných vzdelávacích a kultúrnych hodnôt a tradícií“, čo v praxi legalizovalo u vyučujúcich nosenie krížikov a židovských jarmuliek.

Podľa piatkového rozhodnutia ústavného súdu nie je možné plošne zakázať moslimské šatky len kvôli abstraktným obavám z možného vzniku napätia. Spolkové krajiny síce v jednotlivých prípadoch nosenie šatiek môžu zakázať, musí však byť preukázateľné, že konkrétny učiteľ svojím správaním ohrozuje náboženskú neutralitu vyučovania.

Zároveň uviedol, že nie je možné uprednostňovať niektoré vyznania, ako to robila výnimka pre vyjadrenie kresťanskej a židovskej viery v školskom zákone Severného Porýnia-Vestfálska.

Svojím dnešným rozhodnutím súd pozmenil výklad svojho rozsudku v podobnej záležitosti z roku 2003. Vtedy sudcovia rozhodli, že moslimské učiteľky môžu nosiť pri vyučovaní šatky, ak to nie je zakázané zákonom. Niekoľko spolkových krajín v reakcii na tento výrok zaviedlo zákony, ktoré šatky v školách zakazovali. Severné Porýnie-Vestfálsko bolo jednou z nich.

Ústredná rada moslimov rozhodnutie súdu privítala. „Aj keď rozsudok neznamená paušálne povolenie šatiek, je to veľmi potešujúce,“ uviedla v tlačovom vyhlásení generálna tajomníčka rady Nurhan Soykanová. Podľa nej ústavní sudcovia dali najavo, že šatka sám o sebe nepredstavuje ohrozenie školského vyučovania.

Nemeckí komentátori v prvej reakcii na rozsudok pripomínajú, že v Nemecku nie je tradícia prísneho oddelenia štátu a cirkvi ako napríklad vo Francúzsku. Preto podľa nich by bolo ťažko predstaviteľné, že by ústavný súd podporil plošný zákaz nosenia moslimských šatiek pri vyučovaní.

Vo Francúzsku zakazuje nosenie náboženských symbolov v štátnych školách zákon z roku 2004. Opatrenie, ktoré vychádza zo zákona o odluke cirkvi od štátu z roku 1905, nezmieňuje konkrétne vyznania a týka sa okrem iného kresťanských, židovských, sikhských aj islamských symbolov. Najväčšiu nevôľu však toto opatrenie vyvolalo medzi moslimami.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #súd #moslimovia