Obvinili dvoch mužov, ktorí mali väzby na parížskeho teroristu

Ďalších dvoch mužov v piatok predbežne obvinili z terorizmu kvôli väzbám na parížskeho teroristu Amédyho Coulibalyho, ktorý v januári zabil štyroch ľudí v kóšer obchode a predtým tiež policajtku. Podľa agentúry AP to oznámil parížsky prokurátor. Už skôr skončilo vo väzbe v súvislosti s parížskymi krvavými atentátmi najmenej desať ľudí.

13.03.2015 18:08
Coulibaly, Francúzsko, útok, Paríž, islamisti Foto:
Amédy Coulibaly
debata

Kontakty dvojice podozrivých s Coulibalym dokazujú stovky SMS správ a tiež dôkazy v podobe DNA. Mužom oznámili predbežné obvinenie z náležitosti k teroristickej skupine odhodlanej spáchať trestný čin.

Prokuratúra uviedla, že 33-ročný Amar R., ktorý sa s Coulibalym zoznámil vo väzení, si so strelcom z Paríža počas piatich mesiacov vymenil viac ako 600 textových správ a stretol sa s ním 5. a 6. januára, teda tesne pred parížskymi atentátmi, ktoré odštartovali útok na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo.

Dovedna si útoky vyžiadali 20 mŕtvych, vrátane všetkých troch strelcov, ktorí ich spáchali.

Formálne vyšetrovanie sa začalo aj voči 25-ročnému Saidovi M., ktorého DNA sa našla na Coulibalyho paralyzéri z kóšer supermarketu.

Podľa francúzskeho práva predbežné obvinenie a začatie formálneho vyšetrovania ešte nutne neznamená, že vec dospeje k súdnemu procesu.

Okrem oboch obvinených boli vypočutí ešte jeden muž a žena, ale tých tento týždeň prepustili, oznámila prokuratúra.

Coulibaly 8. januára zastrelil na parížskom predmestí policajtku a o deň neskôr zajal dvadsiatku ľudí v židovskom obchode, v ktorom štyroch zákazníkov nakoniec zabil. Ešte krvavejšie bolo vyčíňanie bratov Chérifa a Saida Kouachiových, ktorí 7. januára s pomocou dvoch automatických pušiek typu kalašnikov postrieľali v centre metropoly 12 ľudí v redakcii týždenníka Charlie Hebdo.

debata chyba
Viac na túto tému: #teroristický útok #Paríž #Charlie Hebdo