Kerry pochybuje, že jadrovú dohodu s Iránom uzavrú v marci

Podľa amerického ministra zahraničia Johna Kerryho nie je jasné, či sa svetovým mocnostiam podarí dosiahnuť dohodu s Iránom o jeho jadrovom programe v stanovenej lehote do 31. marca.

14.03.2015 12:23
John Kerry, Foto: ,
John Kerry
debata (3)

Rokovania s Teheránom vykazujú pokrok, stále ale ešte treba prekonať niektoré „významné rozpory“, vyhlásil v sobotu Kerry na tlačovej konferencii v egyptskom Šarm aš-Šajchu, kde sa zúčastňuje na medzinárodnej ekonomickej konferencie.

Kerry v nedeľu odlieta do Švajčiarska, kde majú pokračovať rokovania medzi Spojenými štátmi a Iránom. Vyjednávači sa podľa agentúry AFP nachádzajú pod dvojitým tlakom: jednak blížiaceho sa dátumu 31. marca stanoveného na dosiahnutie dočasnej dohody, a zároveň pod tlakom opozície voči nej v oboch štátoch.

„Stanovený dátum sa blíži, čas sa naplnil,“ citovali Kerryho zahraničné agentúry. „Cieľom ale nie je dospieť k nejakej dohode, ale k dobrej dohode; urobili sme určitý pokrok, ale rozpory, a to významné, pretrvávajú,“ povedal šéf americkej diplomacie novinárom. „Nemôžem vám povedať, či dosiahneme dohodu, alebo nie,“ vyhlásil.

Svetové mocnosti skupiny 5 + 1 (pätica stálych členov Bezpečnostnej rady OSN – USA, Čína, Rusko, Francúzsko, Británia – a Nemecko) si stanovili za cieľ uzavrieť do konca marca rámcovú dohodu s Iránom, konečnou potom ku koncu júna. Výmenou za obmedzenie jadrového programu by Západ zmiernil alebo úplne zrušil protiiránske sankcie.

Veľmoci sa dlhodobo snažia Teherán primäť, aby obmedzil aktivity, ktoré by mu mohli pomôcť získať vysoko obohatený urán na výrobu atómovej bomby. Kľúčovou témou rokovaní je stále otázka, v akom rozsahu môže Teherán urán obohacovať. Mocnosti pôvodne chceli, aby sa Irán technológie obohacovania vzdal úplne, teraz sa len usilujú o jeho zníženie na mieru, s ktorou však Irán stále nesúhlasí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #john kerry #iránsky jadrový program