Čínskeho boháča lákajú futbalové trofeje

Z obyčajného chlapca vyrástol v dospelosti miliardár. Wang Ťien-lin sa nedávno stal najbohatším Číňanom. V mladosti túžil stať sa vojakom, čo sa mu splnilo, ale nakoniec ho zlanáril biznis, v ktorom kariéru dotiahol tak ďaleko, že vlastní podnikateľské impérium v hodnote 24 miliárd eur.

14.03.2015 16:00
China Oriental Movie Metropolis Foto:
Wang Ťien–lin je najbohatší Číňan. Zaujíma sa aj o futbalové kluby. Nedávno kúpil 20 percent podielu v Atléticu Madrid. Čínsky miliardár najnovšie uvažuje, že by sa stal vlastníkom nejakého klubu v Anglicku alebo v Taliansku. Celková hodnota Wangovho majetku sa odhaduje na 24 miliárd eur.
debata (5)

Wang prišiel na svet ako najstarší spomedzi piatich bratov. „Narodil som sa do rodiny so silným vojenským zázemím, preto som si vybral, že sa stanem vojakom,“ poznamenal podľa novín Telegraph v jednom dávnejšom rozhovore.

Otec bol vplyvný dôstojník, čo predurčovalo Wangove kroky. „Keď mal 15 rokov, na vojenskom cvičení za dva mesiace prešiel cez sneh a ľad viac ako tisíc kilometrov. Teraz, ako najbohatší Číňan, výnimočne chodí po niečom inom, ako je červený koberec,“ napísal Telegraph o 60-ročnom miliardárovi.

V zelenej uniforme začínal ako vojak pohraničnej stráže, prepracoval sa až na veliteľa. „V práci vyžaduje železnú disciplínu. Zamestnanci dostávajú pokuty, ak porušia konzervatívny firemný predpis o oblečení,“ podotkol týždenník Economist v narážke na jeho 16 rokov trvajúcu minulosť v armáde.

Wang podniká najmä s nehnuteľnosťami a v zábavnom priemysle, zaujalo ho aj hotelierstvo a rozbehol sa tiež do futbalu. V najnovšom rozhovore pre stanicu BBC prezradil, že po španielskej lige sa rozhliada aj na anglických trávnikoch. (Nedávno kúpil 20-percentný podiel v Atléticu Madrid približne za 50 miliónov eur.) Teraz hovorí, že podnikanie vo futbale by chcel rozšíriť o nejaký anglický, prípadne taliansky klub.

Známy je nielen ako športový fanúšik, obľubuje aj umenie. Za maľbu s názvom Claude a Paloma od slávneho Pabla Picassa zaplatil v roku 2013 na aukcii v New Yorku v prepočte 25 miliónov eur.

Označovaný je tiež za príklad prenikania takzvanej mäkkej sily Číny do celého sveta. Konkrétne ide o kinematografiu. „Wang plánuje do roku 2020 ovládať 20 percent globálneho filmového trhu,“ napísal denník Guardian.

V oblasti luxusu stavia na investíciách do hotelov. Chystá sa postaviť päťhviezdičkový v New Yorku, náklady sa odhadujú na viac ako 700 miliónov eur. Na Wangov investičný nápor sa môže pripraviť aj Británia, ktorú podľa BBC považuje za najlepšie miesto na svete pre podnikanie. Plánuje tam naliať do biznisu miliardu libier.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #miliardár #Číňan