Súostrovie Vanuatu vyhlásilo po ničivej búrke stav núdze

Úrady na súostroví Vanuatu v nedeľu vyhlásili stav núdze v súvislosti s tropickou búrkou Pam, ktorá toto tichomorské územia zdevastovala. Potvrdených bolo zatiaľ desať obetí, ich počet však podľa predpokladov vzrastie, keď sa záchranári dostanú na odľahlé ostrovy. Na súostrovie v nedeľu zároveň dorazili prvé lietadlá s humanitárnou pomocou a záchrannými tímami z Nového Zélandu a z Austrálie.

15.03.2015 14:00
Vanuatu, cyklón Pam, tropická búrka, Port Vila Foto: ,
Hlavné mesto súostrovia Vanuatu Port Vila po následkoch ničivej tropickej búrky Pam.
debata

Cyklón Pam ťažko zasiahol aj ostrovné Tuvalu, ležiace severovýchodne od Vanuatu. Podľa tamojšieho premiéra je zasiahnutá polovica obyvateľstva, voda odniesla domy a zničila úrodu na poliach.

„Vláda vyhlásila stav núdze na celom území,“ povedal agentúre AFP z Vanuatu hovorca úradu povereného riešením katastrof Paulo Malatu. „V metropole Port Vile je potvrdených osem obetí a 30 zranených,“ dodal. Nepotvrdené správy však hovoria o ďalších 44 mŕtvych na severovýchodných ostrovoch.

Humanitárna organizácia Oxfam uviedla, že v hlavnom meste súostrovia cyklón poškodil až 90 percent domov. Víchor, ktorého rýchlosť podľa agentúry Reuters presahovala 300 kilometrov za hodinu, ničil lode a úrodu a prerušil dodávky elektriny a telekomunikačné spojenie, ktoré nebolo doteraz obnovené.

„Naše telekomunikačné linky stále nefungujú. Nemáme informácie z iných miest ako z metropoly Port Vile,“ povedal Malatu. „Postihnutí teraz najviac potrebujú prístrešky, potraviny a hygienické potreby,“ dodal.

Humanitárni pracovníci sa obzvlášť obávajú situácie na južnom ostrove Tanna. Jeden z činiteľov austrálskeho Červeného kríža agentúre Reuters povedal, že sa tam jednému lietadlu podarilo pristáť a jeho posádka potvrdila rozsiahlu skazu.

„Prakticky všetky stavby, ktoré neboli z betónu, sú zmietnuté s povrchu zemského,“ povedal tento zdroj. Na ostrove so zhruba 29-tisíc obyvateľmi ležiacom približne 200 kilometrov južne od Port Vile boli podľa neho zatiaľ potvrdené dve obete búrky Pam.

Búrka najvyššej, piatej kategórie, priniesla do hlavného mesta Vanuatu takisto záplavy. Na pobreží narážali vlny s výškou až ôsmich metrov. Podľa svedkov vyzerá metropola ako po bombardovaní, bez domova sú tisíce ľudí.

Istú nádej dodalo v nedeľu čiastočné opätovné otvorenie letiska v Port Vile, kde dostali povolenie pristáť prvé lietadlá s humanitárnou pomocou. Novozélandské vojenské lietadlo Hercules pristálo s ôsmimi tonami základných potrieb a krízovým tímom. Dve vojenské lietadlá s tímami zdravotníkov, záchranárov a pátračov a tiež s nákladom najnutnejších potrieb vyslala Austrália.

„Balíček pomoci má hodnotu päť miliónov austrálskych dolárov,“ vyhlásila austrálska ministerka zahraničia Julia Bishopová. Nový Zéland vyčlenil na pomoc Vanuatu 2,5 milióna novozélandských dolárov a Británia, ktorá spolu s Francúzskom vládla Vanuatu do získania nezávislosti v roku 1980, ponúkla pomoc v hodnote až dvoch miliónov libier.

Z Vanuatu teraz búrka Pam pokračuje k severnej časti Nového Zélandu. Miestne úrady varovali verejnosť, aby sa pripravila na ničivý víchor, lejaky a vysoké vlny.

debata chyba
Viac na túto tému: #tropická búrka #cyklón #Vanuatu