Keňa bojuje s terorizmom. Je problémom aj Západ?

Dobrý policajt a zlá policajtka? "Ste dobrí ľudia,“ obracia sa s úsmevom na skupinu Slovákov príslušník bezpečnostnej služby pri vstupe do supermarketu v kenskom Nairobi. Jeho kolegyňa zachováva prísny pohľad. Kontrola je nevyhnutná.

16.03.2015 08:03
Teror v Keni, násilie, afrika, keňa Foto: ,
Po príchode polície uteká žena preč z nákupného centra Westgate v Nairobi, v ktorom sa skrývala, keď ho 21. septembra 2013 prepadla skupina teroristov.
debata

V septembri 2013 štyria ozbrojenci zo somálskeho radikálneho hnutia Šabáb zaútočili na obchodné centrum Westgate v Nairobi. Výsledkom bolo 67 mŕtvych vrátene teroristov. Šabáb tvrdil, že išlo o odplatu za to, že Keňa vyslala do Somálska proti nemu vojská v októbri 2011 v rámci operácie Linda Nchi (Ochrana krajiny).

Nairobi sa na akciu odhodlalo po sérii útokov. Kenské jednotky sú teraz súčasťou operácie AMISOM, ktorá má mandát OSN a finančne ju podporuje aj Európska únia.

Minulý týždeň sa objavila zatiaľ oficiálne nepotvrdená informácia, že americké bezpilotné lietadlo zlikvidovalo vysokopostaveného príslušníka Šabábu Adana Garara. Podľa Nairobi a Washingtonu sa mal podieľať na príprave útoku na obchodné centrum Westgate aj na ďalších atentátoch. Spravodajské informácie o pohybe Garara vraj mala dodať Keňa.

Kenská a západná politika

"Vláda v Nairobi si osvojila agresívny prístup v boji s terorizmom. Vyslala vojská do Somálska na boj so Šabábom a snaží sa o presadenie tvrdých protiteroristických zákonov,“ povedal pre Pravdu Tres Thomas, odborník na africkú bezpečnostnú politiku. "Keňa však nemá vo svojej stratégii žiadnu víziu. Krajina nezabezpečila hranicu zo Somálskom. Spolieha sa na záťahy proti somálsko-kenskej komunite namiesto toho, aby s ňou vytvárala efektívne partnerstvo v boji proti terorizmu,“ pripomína Thomas.

Keňa akoby do istej miery opakovala všetky problematické postupy, ktoré v boji s terorizmom používa Západ.

"Takpovediac vyviezla svoj boj s terorizmom do Somálska. Tiež vyčítame Keni, že bez súdnych procesov zabíja ľudí podozrivých z kontaktov so Šabábom. Ale keď niekoho v Somálsku dostane bezpilotné lietadlo, tak tomu tlieskame,“ uviedol pod podmienkou anonymity diplomat Európskej únie.

Vlani v decembri televízia Al-Džazíra odvysielala dokument, podľa ktorého kenská protiteroristická jednotka bez súdneho procesu zlikvidovala už 500 podozrivých z terorizmu. Nairobi obvinenie odmieta.

Trocha skeptický je aj európsky diplomat, ktorý si neželal byť menovaný s ohľadom na citlivosť problému. "Rozprávali sme sa s protiteroris­tickou jednotkou. Tvrdia, že to neboli oni. Samozrejme, to nevylučuje, že to bol niekto mimo oficiálnych štruktúr. Treba si však uvedomiť, že všetci majú v tejto otázke nejaké záujmy,“ uviedol diplomat.

"Podozrivé vraždy kenských moslimských kazateľov a ďalších, údajne spáchané protiteroristickou jednotkou, len posilňujú propagandu militantných islamistických skupín ako Šabáb a Al-Hidžra. Druhá spomenutá hrá čoraz dôležitejšiu úlohu pri verbovaní Keňanov, ktorí sa v Somálsku pridávajú k Šabábu,“ uviedol pre Pravdu Christopher Anzalone z Centra pre islamské štúdie v Montreale.

Keňa tiež, podobne ako Západ, stavia na pritvrdzovanie protiteroristických zákonov. "Legislatíva a bezpečnostné praktiky prispievajú k pocitu perzekúcie medzi kenskými moslimami, najmä mládežou,“ zdôrazňuje Anzalone.

"Obávam sa, že niektoré drakonické prvky kenskej protiteroristickej taktiky, ako napríklad zatýkanie veľkého počtu Somálčanov bez riadnych dôkazov, len prispievajú k šíreniu konfliktu. Keňa by sa mala snažiť o oveľa vyváženejší prístup,“ reagoval pre Pravdu aj David Shinn, bývalý americký veľvyslanec v Etiópii a Burkine Faso.

Koncom februára kenský najvyšší súd anuloval osem článkov nového protiteroristického zákona. Medzi nimi aj možnosť trojročného väzenia pre novinárov, ktorí by zverejnili zábery teroristických útokov. Vláda v Nairobi, ktorá sa proti verdiktu odvolala, tiež chce, aby na území krajiny bolo najviac 150-tisíc utečencov.

"Keňa si takúto myšlienku požičala z konceptu pevnosť Európa,“ komentoval to v denníku Daily Nation šéf Inštitútu pre africkú politiku Peter Kagwanja, pripomínajúc prísne azylové a imigračné zákony v mnohých krajinách Európskej únie.

Terorizmus a turizmus

Otázkou je tiež, nakoľko Západ pre Keňu vytvára zlú situáciu pre jej turistický sektor. Európske krajiny a USA vydávajú odporúčania pre svojich občanov, aby na niektoré miesta nechodili.

"Samozrejme, že nám Keňa hovorí, aby sme zrušili varovania. Musíme jej vysvetľovať, že to nemá nič spoločné s protiteroris­tickou politikou. Ide nám jednoducho o bezpečnosť občanov,“ vyhlásil v Nairobi európsky diplomat, ktorý si neželal byť menovaný.

„Je to dilema. Je to zlá správa pre turistický sektor a kenskú ekonomiku. Menej pracovných miest a nižšia zamestnanosť môžu mať minimálne nepriamy vplyv na zločinnosť a bezpečnostnú situáciu,“ uviedol pre Pravdu expert na Keňu Morten Bøås z Nórskeho inštitútu pre medzinárodné vzťahy. "Na druhej strane však vlády podobné odporúčania musia dávať a média o nich budú písať,“ priznáva odborník.

Okrem bezpečnostného problému s varovaniami pre turistov sa však zdá, že je tu aj druhá strana mince. Nevedomosť až hlúposť Západu. Myslí si to Chris Modigell z letoviska Leopard Beach Resort and Spa. To je vzdialené asi 40 kilometrov od pobrežného mesta Mombasa, kde sa v minulosti odohralo viacero útokov.

"Takto to teraz vyzerá v Keni,“ rozhliada sa Modigell po poloprázdnej reštaurácii v Nairobi, v ktorej sedíme. "Terorizmus je pre turizmus problémom. Ale ebola je väčším. Prečo ebola, keď Keňa je od krajín, kde choroba vypukla, ďalej, ako je do nich Bratislava? Lebo pre Západ je to všetko Afrika,“ vyhlásil Modigell, ktorý je aj slovenským honorárnym konzulom.

Cestu do Kene podporila Platforma MVRO z prostriedkov Európskej komisie a SlovakAid.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Nairobi #keňa