Búrkou zničené Vanuatu: Dosiahli sme rozvoj, všetko je preč, smúti prezident

Na tichomorskom súostroví Vanuatu, ktoré cez víkend ničivo zasiahla mohutná tropická búrka Pam, ďalej prúdi humanitárna pomoc, úrady však stále nepoznajú presný rozsah škôd.

16.03.2015 09:37
Vanuatu, tropická búrka Pam Foto: ,
Tropická búrka Pam spravila z mnohých obyvateľov Vanuatu bezdomovcov.
debata (1)

Nič bližšie sa zatiaľ nevie ani o osude desaťtisícok ľudí, ktorí žijú na odľahlých ostrovoch, s ktorými stále nie je žiadne spojenie. Do krajiny sa v pondelok vráti z Japonska prezident Baldwin Lonsdale, podľa ktorého ničivá búrka znamená pre malý štát obrovskú ranu.

Na letisku v metropole Port Vila pristálo niekoľko ďalších lietadiel z Austrálie a Nového Zélandu s nákladom potravín, pitnej vody, stanov alebo liekov. V hlavnom meste búrka zničila 90 percent budov, potvrdených obetí je zatiaľ desať.

Podľa humanitárnej organizácie Oxfam je však pravdepodobné, že počet obetí stúpne. Niektoré menšie ostrovy, ktoré nemajú ani evakuačné centrá, totiž búrka zasiahla plnou silou a prakticky a akúkoľvek zástavbu zrovnala so zemou.

Prezident Lonsdale pripustil, že Vanuatu sa bude z následkov búrky spamätávať dlho. „Po tom, čo sme dosiahli takého rozvoja, je to všetko preč,“ povedal. Podľa neho ku katastrofe prispeli aj globálne zmeny klímy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #tropická búrka #Vanuatu